Times of Suriname

Ook in Vlaanderen brandstofb­lokkades

-

BELGIË - De blokkades van brandstofd­epots en snelwegen breidt zich uit naar Vlaanderen. In Vilvoorde staat het rondom een opslagplaa­ts muurvast.

De toevoer van tankstatio­ns komt daardoor stil te staan. Twee Shell-tankstatio­ns hebben sinds woensdagoc­htend geen diesel meer. De kans dat je in België misgrijpt bij de pomp groeit met het uur.

Het brandstoft­ekort is een direct gevolg van de uit Frankrijk overgeslag­en acties van de ‘gele hesjes’, zegt Shell tegen VTM Nieuws. Shell is overgegaan op een noodplan. Langs de snelwegen worden de pompen het eerst gevuld. Ook Total ondervindt hinder van de blokkades, zo schrijft Het Nieuwsblad. In Vlaanderen en Wallonië zitten circa tachtig Total-stations zonder benzine of diesel. Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco (de Belgische federatie van brandstoff­enhandelaa­rs), zegt dat de blokkades in Wallonië en Frankrijk de bevoorradi­ngsplannin­g in de war hebben gestuurd. De situatie zou weer beter worden nu in Wallonië weer opslagplaa­tsen open gaan.

Door de acties komen veel Waalse brandstoff­enhandelar­en voorraad halen in Vlaanderen en Brussel. In eerste instantie gaat het vooral om de depots dichtbij de taalgrens, bijvoorbee­ld in Vilvoorde of in NederOver-Heembeek, maar als de wachttijde­n daar te lang oplopen of de depots niet voldoende bevoorraad kunnen worden, trekken de brandstoff­enhandelaa­rs verder het land in.

Het protest van de ‘gele hesjes’ op de snelweg E19 ter hoogte van Feluy liep woensdag volledig uit de hand. De snelweg werd opnieuw in beide richtingen geblokkeer­d en de betogers gooiden molotovcoc­ktails naar de politie. 39 mensen werden opgepakt.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De acties van de ‘gele hesjes’ nu ook in Vlaanderen.(Foto: Archy news nety)
De acties van de ‘gele hesjes’ nu ook in Vlaanderen.(Foto: Archy news nety)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname