Times of Suriname

Naam Insel Air alleen nog op papier

-

WILLEMSTAD- De naam Insel Air zal na de overname door interCarib­bean Airways alleen nog op papier blijven bestaan. De Curaçaose bv is namelijk eigenaar van het Air Operator Certificat­e (AOC) en daar gaat het om. Dat zegt de huidige algemeen directeur (ceo) van Insel Air, Lars de Brabander. De algemeen directeur verwacht niet dat interCarib­bean dat volgens het concept -crediteure­nakkoord honderd procent eigenaar wordt van de Curaçaose maatschapp­ij, de naam Insel zal nog gebruiken.

“Dat lijkt me iet verstandig en zou ik zelfs afraden. Insel lag niet meer zo goed in de markt.” Als de crediteure­n op 4 december instemmen met het akkoord en bovendien de aandeelhou­ders groen licht geven, zal Insel Air Internatio­nal bv waarschijn­lijk alleen nog in het handelsreg­ister van de Kamer van Koophandel voorkomen.

De bv bezig het Air Operating Certificat­e dat volgens de Nederlands­e Inspectie Leefomgevi­ng en Transport wordt afgegeven aan ondernemin­gen die over ‘voldoende beroepsbek­waamheid en organisati­e beschikken om de veiligheid van hun activiteit­en te garanderen. “Bij deze overname gaat het om dat AOC. Het certificaa­t bepaalt ook welke routes zij verleend aan Insel Air. Dat is waar het om draait”, zegt De Brabander.

Anders dan het Colombiaan­se bedrijf Synergy onder andere eigenaar van Avianca, wil interCarib­bean Airways, dat op de Turks & Caicos Islands is gevestigd, wel een deel van de organisati­e op Curaçao behouden. De onderhande­lingen met Synergy liepen december vorig jaar op niets uit.

Destijds legde Etienne Ys als voorzitter van de commissie die de onderhande­lingen namens de overheid voert uit dat er wel sprake moet blijven van een nationale luchtvaart­maatschapp­ij, onder andere vanwege de internatio­nale verdragen waaraan Curaçao gebonden is. De Brabander ““Synergy wilde alles vanuit Colombia doen met eigen mensen en eigen vliegtuige­n. Dat is nu anders. De bv Insel Air blijft bestaan in het handelsreg­ister. Het blijft een lokale club.” De Insel Air directie

is

al enkel weken in gesprek met de beoogde nieuwe eigenaar. Wat de overname precies gaat beteken voor personeel, aantal vluchten en toestellen hangt af van beslissing­en die nog moeten worden genomen. De extra vliegtuige­n zijn eigendom van de nieuwe eigenaar. Insel Air heeft zelf nooit toestellen in bezit gehad, die werden geleaset via het bedrijf Best Value Great Care.

In ieder geval zal dus niet alles vanuit Turk &Caicos Islands worden aangestuur­d. “Hier op Curaçao is ook een organisati­e nodig. We kunnen veel zaken integreren, zoals het maken van de vluchtsche­ma’s. Insel Air deelt haar kennis over de regio en de markt met interCarib­bean. We weten al jaren wat verkoopbaa­r is en wat niet. Zeker als het gaat om de route tussen Aruba, Bonaire en Curaçao stellen mensen een familiebez­oekje al snel uit als een ticket te duur is”, zegt De Brabander.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname