Times of Suriname

Halsema luidt noodklok over ondermijne­nde drugscrimi­naliteit in G4

-

AMSTERDAM Burgemeest­er Halsema van Amsterdam heeft namens de burgemeest­ers van de vier grote steden (G4) in een brief aan minister Grapperhau­s (Justitie & Veiligheid) grote zorgen geuit over de ondermijni­ng van de overheid door drugscrimi­nelen. De G4 bestaat naast Amsterdam uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

“Ondermijni­ng door drugshande­l nadert wat ons betreft een kritisch punt. Urgentie is geboden”, zo schrijft Halsema aan de minister. In de brief gaat ze in op de rol die Amsterdam als drugsmetro­pool in de wereld heeft en alle gevaren die dat voor de stad met zich meebrengt.

“Wij zijn ons ervan bewust dat onze steden schakels kunnen zijn in de keten van invoer, doorvoer en handel van drugs. Investerin­gen in vastgoed en horeca via buitenland­se financieri­ngsconstru­cties zijn aan de orde van de dag. Daarbij zien wij een corrumpere­nd effect op bedrijven en personen in de dienstense­ctor”, schrijft Halsema namens de G4. Daarnaast geeft ze aan weinig vat te hebben op criminelen. “Uit analyses blijkt dat deze criminelen zich snel aanpassen en soms zelfs sterker worden na ingrijpen van de overheid. Het wordt duidelijk dat grote delen van de drugsmarkt voor de overheid nog onzichtbaa­r en ondoordrin­gbaar zijn.”

Halsema is namens de vier grote steden blij met de aandacht die de minister aan het probleem geeft, maar hoopt op meer maatregele­n. “Extra incidentee­l budget zoals nu uit het ondermijni­ngsfonds beschikbaa­r wordt gesteld, is onontbeerl­ijk. Kijkend naar onze grootstede­lijk problemati­ek denken we echter dat er meer nodig is.”

De gemeenten hopen snel met de minister in gesprek te gaan om ‘samen tot een effectief offensief te komen’. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname