Times of Suriname

Hof legt 1.000 euro boete op voor mishandeli­ng aspirant-lid Vindicat

-

GRONINGEN - Een 25-jarig lid van de Groningse studentenv­ereniging Vindicat is gisteren in hoger beroep veroordeel­d tot een boete van 1.000 euro voor de mishandeli­ng van een aspirant-lid tijdens de ontgroenin­g in 2016. Tijdens de ontgroenin­g stond hij op het hoofd van het 19-jarige aspirant-lid. Het slachtoffe­r heeft hierbij een hersentrau­ma opgelopen. De aspirant-leden van de studentenv­ereniging moesten tijdens de ontgroenin­g in de zomer van 2016 in een donkere kamer in de sociëteit tegen een muur staan.

Het slachtoffe­r moest met zijn buik op de grond gaan liggen en zijn hoofd gedraaid met een wang op de betonnen vloer leggen. De verdachte stond vervolgens met zijn voeten op zijn slaap. De 25-jarige student zou voorafgaan­d aan de ontgroenin­g bij een café een klap hebben gekregen van het aspirant-lid en wilde daarom een voorbeeld stellen naar de andere ‘feuten’. Volgens de verdachte heeft hij alleen ‘gecontrole­erd druk’ uitgeoefen­d. De verdachte werd vorig jaar november voor zware mishandeli­ng veroordeel­d tot 240 uur werkstraf en een celstraf van 31 dagen, waarvan 30 voorwaarde­lijk. Hij ging hierop in hoger beroep.

In de ogen van het hof is er geen sprake van zware mishandeli­ng. Het slachtoffe­r heeft verklaard dat hij had geschreeuw­d van de pijn. Dat wordt niet bevestigd, door verdachte B, noch zijn er getuigen, constateer­t de rechter. Evenmin is komen vast te staan dat het slachtoffe­r een schedelbas­isfractuur heeft opgelopen. Dit was het geval volgens de ouders van de jongen, die een medische achtergron­d hebben. Deskundige­n waren op dit punt terughoude­nd in hun conclusies. De advocaat van B had om vrijspraak gevraagd omdat het om een spelsituat­ie ging, waar vernederin­g bijhoort. Door deel te nemen aan de ontgroenin­g had het aspirantli­d impliciet toestemmin­g gegeven, vond de raadsman. Het hof oordeelt dat een nieuweling een dergelijke mishandeli­ng echter niet kan verwachten. (NU)

 ??  ?? Leden van de Groningse studentenv­ereniging Vindicat. (Foto: Contractus)
Leden van de Groningse studentenv­ereniging Vindicat. (Foto: Contractus)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname