Times of Suriname

NAM betaalt versterkin­g gebouwen aardbeving­sgebied Groningen

-

DEN HAAG - Minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat) heeft een overeenkom­st gesloten met de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij (NAM) over de vergoeding van alle kosten van de versterkin­g van gebouwen in het aardbeving­sgebied in Groningen.

Bij de uitvoering van de versterkin­gsoperatie komt het gasbedrijf zoals eerder beloofd ‘op afstand te staan’. Wiebes heeft de overeenkom­st naar de Tweede Kamer gestuurd, samen met het plan van aanpak voor de versterkin­g dat de Nationaal Coördinato­r Groningen (NCG) eerder op donderdag presenteer­de.

Uitgangspu­nt is dat de minister verantwoor­delijk is voor het veiligheid­sbeleid. Onafhankel­ijke experts bepalen welke gebouwen versterkin­g nodig hebben.

De NAM heeft geen zeggenscha­p meer en betaalt slechts de rekeningen.

Eerder bereikten de de Nationaal Coördinato­r Groningen (NCG) en de Groningse gemeenten een akkoord over een plan van aanpak voor de versterkin­g van woningen in het aardbeving­sgebied.

Zeker 11.671

panden

zijn mogelijk onveilig en worden tegen het licht gehouden.

Het overgrote deel van de woningen, die mogelijk onveilig zijn, ligt in Appingedam (2.528) en Delfzijl (2.523). Daarna volgen Groningen (2.281), Loppersum (2.202), Midden-Groningen (1.363) en Het Hogeland (683). Slechts een klein aantal panden staat in Oldambt (91). De woningen zijn verspreid over in totaal 15.634 adressen. De NCG verwacht dat de hele versterkin­gsoperatie mogelijk vijf tot zeven jaar gaat duren. (NU)

 ??  ?? Een bord van de NAM. (Foto: DvhN)
Een bord van de NAM. (Foto: DvhN)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname