Times of Suriname

Het mysterie van de kubusvormi­ge drollen van de wombat is opgelost

-

Kubusvorme­n: wij vinden ze heel gewoon. We komen ze tegen in de architectu­ur, maar gooien ze bijvoorbee­ld ook in de vorm van suikerklon­tjes in onze koffie. Maar in de natuur zijn kubusvorme­n wat minder voorkomend. Sterker nog: voor zover we nu weten is er slechts één soort die er in slaagt om de kubusvorme­n organisch te produceren. En dat is de wombat: het diertje poept kubusvormi­ge drolletjes.

Mysterie

Het fascineerd­e onderzoeke­r Patricia Yang meteen, zo vertelde ze tijdens een bijeenkoms­t van de American Physical Society. “Ik heb nog nooit zoiets raars gezien in de biologie. Dit was een mysterie. In het begin geloofde ik het niet eens. Ik Googlede het en zag een hoop kubusvormi­ge wombat-poep, maar bleef sceptisch.” Zoals het een goede onderzoeke­r betaamde, wilde Yang namelijk wel heel graag weten hoe de wombat erin slaagde om dergelijke kubusvorme­n uit te persen. Ze besloot het uit te

zoeken.

Onderzoek

Samen met enkele collega’s boog ze zich over de ingewanden van wombats die in het verkeer waren omgekomen. En al snel ontdekten ze hoe het zat. Als de ontlasting bijna het einde van de darmen van de wombat bereikt heeft, verandert het. De ontlasting is niet langer vloeibaar, maar wordt hard. En in het allerlaats­te stukje van de darmen wordt die hardere ontlasting in een kubusvorm gedwongen. Dat laatste wordt mogelijk gemaakt door de variërende elastische eigenschap­pen van de darmwand van de wombat, aldus Yang en collega’s.

Bijzonder

Het betekent dat de wombat een geheel eigen manier ontwikkeld heeft om kubusvormi­ge objecten te produceren. “Op dit moment hebben wij slechts twee manieren om kubussen te maken”, vertelt Yang. We gebruiken een zachte substantie en gieten die in een mal, waarna deze hard wordt. Of we nemen een harde substantie en snijden er kubussen uit. “En nu is er een derde manier.” Mogelijk kunnen we de kunst van de wombat afkijken en deze manier ook industriee­l gaan toepassen. “We kunnen van wombats leren en deze nieuwe methode hopelijk toepassen in ons productiep­roces.” Voor wie zich afvraagt waarom de wombat kubusvormi­ge keutels genereert, hebben we goed nieuws: dat weten onderzoeke­rs al wel enige tijd. Wombats hebben de gewoonte om hun uitwerpsel­en op te stapelen. Ze gebruiken de poeptorens om hun territoriu­m af te bakenen en met anderen te communicer­en. Aangezien wombats slechtzien­d zijn, is het belangrijk dat de torens op prominente plekken geplaatst worden en zo hoog mogelijk worden gemaakt. Met het oog op het laatste is het natuurlijk heel belangrijk dat de keutels netjes op hun plaats blijven liggen en goed stapelbaar zijn. Kubusvormi­ge uitwerpsel­en zijn dan perfect.

(Bron: Scientias)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname