Times of Suriname

200 miljoen gigantisch­e termietenh­euvels ontdekt in Brazilië

-

Het betekent dat terwijl de oude Egyptenare­n aan hun wereldbero­emde piramides knutselen, termieten in Brazilië al bezig waren met een klusprojec­t dat we nu zo een 4000 jaar later zelfs vanuit de ruimte kunnen spotten. Het gaat om zo een 200 miljoen kegelvormi­ge hopen die elk zo’n 2,5 meter hoog en 9 meter breed zijn. De hopen beslaan samen een gebied dat grofweg net zo groot is als Groot-Brittannië en worden nog steeds door termieten bewoond, zo meldt het blad Current Biology.

De hopen zijn geen nesten, zo schrijven de onderzoeke­rs. De hopen zijn ontstaan doordat termieten in de afgelopen duizenden jaren een enorm ondergrond­s tunnelnetw­erk hebben aangelegd. De grond die daarbij vrijkwam, is in hopen opgeworpen. “De hopen zijn gevormd door één termietens­oort die een enorm tunnelnetw­erk hebben uitgegrave­n dat ze in staat stelt om dode bladeren op een veilige manier direct van de bosbodem te eten”, aldus onderzoeke­r Stephen Martin. “De hoeveelhei­d opgegraven grond bedraagt meer dan 10 kubieke kilometer, vergelijkb­aar met zo’n 4000 piramides van Gizeh.” “En wat misschien nog wel het opwindends­te is”, aldus onderzoeke­r Roy Funch, ‘is dat de hopen extreem oud zijn: tot wel 4000 jaar oud.’

Ondanks de enorme omvang valt het termietenc­omplex niet direct op. Het wordt aan het zicht onttrokken door een vrij dicht bos gevuld met doornige struiken. Pas als die struiken plaats moeten maken voor weilanden iets wat in de afgelopen decennia steeds vaker gebeurd is, springen de hopen in het zicht. “Het is ongelofeli­jk dat je vandaag de dag en in deze tijd nog een ‘onbekend’ biologisch wonder van deze omvang en leeftijd kunt vinden dat nog steeds standhoudt en zelfs nog bewoond wordt”, aldus Martin.

(Bron: Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname