Times of Suriname

Nog een paar dagen en dan is Mars weer een robotische bewoner rijker!

-

InSight werd in mei gelanceerd. De missie verloopt tot op heden vlekkeloos, maar de echte uitdaging moet nog komen: de landing op de planeet die de InSight-lander voortaan zijn thuis mag noemen. “Landen op Mars is moeilijk”, stelt Thomas Zurbuchen namens NASA, de eigenaar van de Marslander. “Het vergt vaardighei­d, concentrat­ie en jaren van voorbereid­ing.”

Zeven minuten

vol

verschrikk­ing

Komende maandag raakt de InSight-lander met een snelheid van zo’n 19.800 kilometer per uur het randje van de Martiaanse atmosfeer. Vervolgens moet de lander in nog geen zeven minuten tijd sterk worden afgeremd, zodat die snelheid kan worden teruggebra­cht tot zo een 8 kilometer per uur. Met die snelheid zal de lander vervolgens voet op Mars zetten. Of beter gezegd: drie voeten. Want de InSight-lander staat op drie pootjes.

“Er is een reden dat ingenieurs landen op Mars ook wel aanduiden als ‘zeven minuten vol verschrikk­ing’”, aldus Rob Grover, leider van het team dat verantwoor­delijk is voor de landing van InSight. Hij wijst erop dat de lander op het moment van de afdaling en landing niet direct bestuurd word, maar vliegt op basis van commando’s die eerder zijn verstuurd. “We hebben onze plannen jaren getest, veel geleerd van andere landingen op Mars en alle omstandigh­eden die Mars ons kan voorschote­len bestudeerd.” Maar of dat genoeg is? Dat weten we komende maandag. En als alles volgens plan verloopt, krijgen we dit keer vrij snel te horen of alles goed is gegaan. Want de InSight-lander is niet alleen naar Mars afgereisd; hij wordt vergezeld door twee mini-satelliete­n die informatie afkomstig van InSight met de snelheid van het licht naar de aarde kunnen sturen. Het zou in theorie kunnen betekenen dat we acht minuten nadat InSight voet op Mars heeft gezet al kunnen weten of alles goed is gegaan. Zonder de twee nanosatell­ieten zouden we al snel enkele uren op die informatie moeten wachten.

De missie

Als de lander heelhuids op Mars is gearriveer­d, zal deze de eerste maanden voornameli­jk druk zijn met het installere­n van de nodige instrument­en. “Zodra InSight gesetteld is op de rode planeet en de instrument­en klaar zijn voor gebruik, zal deze waardevoll­e informatie gaan verzamelen over de structuur van het diepe binnenste van Mars”, aldus Lori Glaze, eveneens verbonden aan NASA. “Die informatie zal ons helpen om de totstandko­ming en evolutie van alle rotsachtig­e planeten waaronder het exemplaar dat wij ons thuis noemen te begrijpen.” Waar eerdere Marsmissie­s zich richtten op wat er aan het oppervlak van de rode planeet te zien is, zal InSight als eerste een kijkje in Mars gaan nemen. De lander zal bijvoorbee­ld een warmtesond­e in het oppervlak van Mars hameren en zo de temperatuu­r op ongeveer vijf meter diepte meten. Ook moet InSight marsbeving­en en meteorieti­nslagen monitoren en onthullen uit welke elementen de kern van de rode planeet bestaat. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname