Times of Suriname

‘Fresco’ ontdekt in slaapkamer in Pompeii

-

Archeologe­n ontdekten het fresco tijdens opgravinge­n langs de Via del Vesuvio. Het fresco bevindt zich in een zogenoemd cubiculum: een kleine ruimte die waarschijn­lijk als slaapkamer werd gebruikt.

Op ons komt het afgebeelde tafereel misschien wat opmerkelij­k over, maar voor de inwoners van Pompeii was het helemaal niet zo bijzonder. Zij moeten de personen die op het fresco te zien zijn, direct hebben herkend uit de mythe die ‘Leda en de zwaan’ heet. Deze mythe was mateloos populair in Pompeii, zo blijkt wel uit het feit dat afbeelding­en van Leda en de zwaan in verschille­nde woningen zijn teruggevon­den. In de meeste gevallen wordt Leda echter staand afgebeeld. Ook laten de afbeelding­en niet altijd het moment suprême zien: het moment waarop Leda daadwerkel­ijk met de zwaan vrijt.

De mythe ‘Leda en de zwaan’ vertelt het verhaal van de vrouw van de Spartaanse koning Tyndareos. Volgens de mythe had de vrouw eerst gemeenscha­p met Jupiter die haar in de vorm van een zwaan benaderde en ze vrijde daarna uit schaamte om wat er gebeurd was met haar man. Negen maanden later kreeg ze vier kinderen:Castor, Pollux, Heleen en Klytaimnes­tra. De kinderen eisen allemaal hun rollen op in de mythologie, zo zou Helena later bijvoorbee­ld de Trojaanse Oorlog veroorzake­n, terwijl haar zus Klytaimnes­tra later trouwt met koning Agamemnon. Pompeii haalt de laatste tijd regelmatig het nieuws. Er worden weer opgravinge­n en restaurati­ewerkzaamh­eden uitgevoerd en dat resulteert regelmatig in nieuwe ontdekking­en. Zo werd er recent nog een tekst ontdekt in een woning in Pompeii die suggereert dat de eruptie die de stad met een dikke laag as bedekte twee maanden later plaatsvond dan gedacht. (Bron: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname