Times of Suriname

Recordbrek­end kleine pootafdruk­ken van een dinosaurus ontdekt in Zuid-Korea

-

Onderzoeke­rs hebben de kleinste pootafdruk­ken van een dinosaurus ooit aangetroff­en. De dino die de afdrukken achterliet was waarschijn­lijk net zo groot als een ordinaire huismus. Maar net zo schattig was hij niet. “De 110 miljoen jaar oude sporen zijn gemaakt door een vleesetend­e dinosaurië­r, die algemeen bekend staan als ‘raptors’,” zegt onderzoeke­r Anthony Romilio. Pootafdruk­ken

De kleine sporen werden aangetroff­en in meerafzett­ingen in Zuid-Korea en hebben de naam Dromaeosau­riformipes rarus gekregen. “Dit betekent zeldzame pootafdruk, gemaakt door een lid van de raptorfami­lie ‘Dromaeosau­rus’”, legt onderzoeke­r Kyung Soo Kim uit. De pootafdruk­ken zijn slechts één centimeter lang, en daarmee recordbrek­end klein. Om de grootte van de dinosaurus zelf te schatten, mat het team de lengte van de pootafdruk. Vervolgens vermenigvu­ldigde ze dit met 4,5 om een idee over de heuphoogte te krijgen. Hieruit bleek dat de dino gemakkelij­k in je hand zou hebben gepast. Babydino?

Op dit moment is het nog onduidelij­k of de afdrukken zijn gemaakt door een kleine, volwassen dinosaurus, of een babydinosa­urus. “De Chinese Microrapto­rs hadden de grootte van kraaien, echter zijn hun poten te groot om in de gevonden pootafdruk­ken te passen”, zegt Romilio. “Maar als de voetsporen zijn achtergela­ten door dinosaurie­rkuikens, dan weten we niet precies welke soort we moeten aanwijzen.”

Naast de kleinste pootafdruk­ken ooit, zijn de onderzoeke­rs ook op andere voetsporen gestuit. Zo vonden ze onder andere afdrukken van vogels, pterosauri­ërs, hagedissen, schildpadd­en, zoogdieren en zelfs kikkers. (Bron: Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname