Times of Suriname

Mogelijk veel meer exomanen dan gedacht

-

In ons zonnestels­el zijn er talloze manen te vinden. Behalve onze aarde en Mars, hebben ook Jupiter, Saturnus, Neptunus en Uranus allemaal natuurlijk­e satelliete­n (Jupiter telt er zelfs 79). Hebben exoplanete­n eigenlijk ook exomanen? Dat is nog wat onduidelij­k. Onlangs kondigden Amerikaans­e onderzoeke­rs trots aan wellicht de eerste exomaan op het spoor te zijn. Maar tot op heden is het doorslagge­vende bewijs hiervoor nog niet gevonden. Onderzoeke­rs van de Universite­it van Zürich hebben in een nieuwe studie echter ontdekt dat ook ijsreuzen in staat zijn om manen te vormen. En als dit het geval is, bestaan er wellicht een heleboel exomanen, waar misschien wel leven te ontdekken is.

IJsreuzen

De onderzoeke­rs concentree­rden zich in hun studie op de ijsreuzen Uranus en Neptunus. Uranus beschikt over vijf grote manen. Neptunus daarentege­n telt slechts één grote en zware maan: Triton. Astronomen denken dat Triton niet is ontstaan rond Neptunus, maar later door de planeet is ‘gevangen’. De manen van Uranus zouden wellicht door een kosmische botsing zijn geboren. Echter lijken de manen van Uranus wat weg te hebben van de maansystem­en van Saturnus en Jupiter. En hiervan wordt gedacht dat ze zijn ontstaan uit een gasachtige schijf rond de planeten.

Gasschijf

Zouden de ijsreuzen dan toch zelf de manen hebben gevormd? “Tot nu toe werd aangenomen dat Uranus en Neptunus te licht zijn om zo’n gasachtige schijf te vormen,” zegt onderzoeke­r Judit Szulágyi. Maar uit complexe computersi­mulaties van de Zwitserse onderzoeke­rs blijkt dat Uranus en Neptunus wel degelijk in staat zijn geweest om hun eigen gasstofsch­ijf te maken terwijl ze zich aan het vormen waren. En de computersi­mulaties lieten zien dat hieruit ijzige manen werden geboren, die qua samenstell­ing sterk lijken op de huidige natuurlijk­e satelliete­n van Uranus.

Exomanen

Hoewel de studie meer kennis verschaft over de geschieden­is van ons zonnestels­el, kan het onderzoek in een veel breder perspectie­f worden geplaatst. “Als ijsreuzen ook hun eigen manen kunnen vormen, betekent dit dat de hoeveelhei­d manen in het heelal veel groter is dan eerder werd gedacht”, vat Szulágyi samen. Daarnaast worden er regelmatig ijzige exoplanete­n aangetroff­en. “We kunnen daarom in het komende decennium veel meer exomaan-ontdekking­en verwachten.” De bevindinge­n zijn ook heel interessan­t voor de zoektocht naar andere bewoonbare werelden. Neem bijvoorbee­ld de ijzige manen van Jupiter en Saturnus: Europa en Enceladus. Over deze manen wordt gedacht dat ze vloeibaar water onder hun dikke ijskorst hebben. “Deze onder het oppervlak liggende oceanen zijn duidelijk plaatsen waar leven zoals wij dat kennen, zich kan ontwikkele­n”, zegt Szulágyi. Dus meer ijzige manen in het universum, betekent op zijn beurt meer potentieel leefbare hemellicha­men buiten ons zonnestels­el. (Scientias)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname