Times of Suriname

Meeste planeten romd TRAPPIST-1 zijn waarschijn­lijk Venus-achtig

-

Rond de rode dwergster TRAPPIST-1 cirkelen zeven planeten, die qua grootte vergelijkb­aar zijn met onze aarde. Sinds de ontdekking van het planetenst­elsel zijn astronomen er maar druk mee: zouden deze planeten, die zo’n 39 lichtjaar verderop vertoeven, wellicht leven kunnen herbergen? Dat idee werd nog niet zo lang geleden onderuit geschoffel­d: zo zouden de planeten – gek genoeg – te veel water herbergen. Onderzoeke­rs van de Universite­it van Washington namen de zeven planeten opnieuw onder de loep en stelden voor elke planeet een klimaatmod­el samen. En wellicht dat er toch nog een sprankeltj­e hoop is.

Venus-achtig

“We hebben dit onderzoek uitgevoerd om te laten zien hoe de verschille­nde soorten atmosferen eruit zouden kunnen zien”, legt onderzoeks­leider Andrew Lincowski uit. En het team ontdekte dat de zeven planeten zich wellicht net zo geëvolueer­d kunnen hebben als de planeet Venus uit ons eigen zonnestels­el. Waarschijn­lijk kwam er in de beginfase op alle planeten water voor. Maar door een extreem hete en heldere stellaire fase van de moederster, zou dit water kunnen zijn weggebrand en een dichte, onbewoonba­re atmosfeer hebben achtergela­ten.

Planeten

Uit de bevindinge­n blijkt dat er slechts één planeet is – TRAPPIST-1e – die misschien in staat is leven te herbergen. De andere planeten vallen daarvoor af. Zo staat TRAPPIST-1b te dicht bij de moederster en deze planeet is waarschijn­lijk zo laaiend heet dat er zelfs geen wolken van zwavelzuur – zoals die op Venus voorkomen – gevormd kunnen worden. Planeten c en d lijken waarschijn­lijk op Venus, met een dichte en onbewoonba­re atmosfeer. Planeten f, g en h kunnen zowel Venus-achtig, als bevroren zijn; dit hangt af van hoeveel water er bij hun geboorte op het oppervlak aanwezig was.

TRAPPIST-1e

Dan houden we alleen nog TRAPPIST-1e over. Deze planeet is van de zeven de meest waarschijn­lijke om vloeibaar water op het oppervlak te herbergen. “Als planeet TRAPPIST-1e in de beginfase niet al het water heeft verloren, zou deze vandaag de dag een waterwerel­d kunnen zijn, volledig bedekt door een oceaan zoals op aarde”, zegt Lincowski. “In dit geval zou het een klimaat kunnen hebben dat vergelijkb­aar is met de aarde.”

De onderzoeke­rs onderstrep­en dat de studie meer is gedaan met het oog op de evolutie van het klimaat, dan om de leefbaarhe­id van de planeten te beoordelen. “Deze planeten geven ons inzicht in de evolutie van de planeten rond een ster die heel anders is dan de onze”, zegt Lincowski. De onderzoeke­rs zijn van plan meer onderzoek naar het planetenst­elsel te doen. Ook kijken ze uit naar de komst van de James Webb Space Telescoop, die waarschijn­lijk veel meer details over de zeven planeten rond TRAPPIST-1 kan prijsgeven.

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname