Times of Suriname

DNA haalt extra versterkin­g voor kwestie Alcoa

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee (DNA) treft voorbereid­ingen voor de behandelin­g van de Alcoakwest­ie en de wet die nodig is om de volgende fase in te gaan voor wat betreft de deal met de bauxietmaa­tschappij. Het parlement heeft extra versterkin­g aangetrokk­en onder wie advocaten voor juridische bijstand om een nieuwe overeenkom­st met Alcoa bij wet te regelen. De regering heeft intussen een wetsontwer­p ingediend, maar het parlement is niet van plan die onvoorwaar­delijk goed te keuren.

“We zijn zelfs bezig met die Alcoakwest­ie. Nu zijn ze in onze tuin. De bal is bij ons, en DNA is druk bezig ermee”, zegt DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Naast de advocaten hebben we ook technische deskundige­n gevraagd. Dus die hele wet en de onderligge­nde stukken worden nu uitgeploze­n door de commissie die verslag aan ons zal moeten uitbrengen”, zegt zij op vragen die gisteren door Patricia Etnel (NPS) zijn gesteld.

Volgens Etnel heeft zij de informatie dat de ontwerpwet voor de nieuwe afspraken met Alcoa conform het Nederlands­e recht is geconcipie­erd. “Ik wil weten of dat juist is, omdat we dan met een heel groot probleem zitten”, zegt Etnel. De DNA-voorzitter bevestigt dat niet het Surinaamse recht doorslagge­vend is in de wet en daar zal ook een gepast antwoord op volgen vanuit het parlement. “Dat is inderdaad Nederlands recht, maar we hebben afspraken dat we extra deskundigh­eid zouden binnenhale­n voor de commissie”, aldus GeerlingsS­imons.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname