Times of Suriname

Vissers niet eens met binnenvare­n zes hektrawler­s uit China

-

PARAMARIBO - Enkele vissers hebben gisteren op het Ministerie van Landbouw, Veelteelt en Visserij (LVV) een petitie ingediend aan minister Lekram Soerdjan waarin zij aangeven, dat er momenteel zes hektrawler­s uit China naar de Surinaamse kust varen.

De vissers zijn het hiermee niet eens omdat ze vinden dat de zes hektrawler­s niet voldoen aan de vergunning­svoorwaard­en.

Prahalad Sewdien, voorzitter van de Federatie van Surinaamse Agrariërs, geeft aan dat er de afgelopen periode heel veel vergunning­en en toestemmin­gen zijn uitgegeven en hij vraagt de minister om daar veranderin­g in te brengen.

Minister Soerdjan geeft aan dat hij de informatie ook heeft ontvangen en stelde de vissers gerust door hen mee te delen dat de Chinezen wel beschikken over een toestemmin­g, maar geen vergunning hebben. Verder geeft de bewindsman aan dat volgens de informatie die hij heeft de vaartuigen een motor hebben van 3000 pk, wat in strijd is met de vergunning­svoorwaard­en. Binnen de vergunning­svoorwaard­en is aangegeven dat de motor van een vaartuig een vermogen mag hebben tot en met 500 pk. De bewindsman zegt dat er veranderin­g gaat komen en geeft aan dat sinds zijn aantreden op 4 april er geen nieuwe toezegging­en zijn gedaan. Hij benadrukt dat vanaf de komende week iedereen die een toestemmin­g heeft gehad, aangeschre­ven zal worden om daar invulling aan te geven, anders zal die worden ingetrokke­n.

Enkele vissers hebben aangegeven, dat ze hopen dat de minister zich aan zijn belofte houdt en dat het niet alleen bij woorden blijft. Ze zijn in elk geval blij dat hij zelf de petitie in ontvangst heeft genomen en geloven dat hij de daad bij het woord zal voegen. Ze roepen de bewindsman op om ordening te brengen in het vergunning­enbeleid. De vissers geven aan dat het om zeer grote schepen gaat van 50 meter, die heel veel schade aan de visgronden kunnen aanbrengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname