Times of Suriname

Dag van de Evolutie

-

Op de Dag van de Evolutie wordt jaarlijks op 24 november stilgestaa­n bij het verschijne­n van het boek

‘The Origin of Species’ van de Britse bioloog Charles Darwin. In het boek zet Darwin zijn evolutieth­eorie uiteen. Die stelt dat al het leven op aarde een gemeenscha­ppelijke afstamming heeft, en dat natuurlijk­e selectie het belangrijk­ste mechanisme is voor de evolutie van soorten.

soorten

Charles Robert Darwin was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijk­e historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijk­e selectie. Het bestaan van evolutie werd omstreeks 1850 al door een groot deel van de wetenschap­pelijke gemeenscha­p geacceptee­rd. De acceptatie van natuurlijk­e selectie als aandrijven­d mechanisme liet langer op zich wachten, maar is tegenwoord­ig onomstrede­n. Darwin werd gelovig opgevoed en opgeleid volgens de filosofie van de toen in Engeland gangbare natuurlijk­e theologie, die religie en wetenschap wilde verenigen. Dankzij de waarneming­en en ontdekking­en die hij in de loop van zijn leven deed, ging hij echter steeds meer twijfelen zowel aan deze gangbare ideeën over soortvormi­ng als aan zijn persoonlij­ke geloof. Tijdens een onderzoeks­reis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengr­oepen in de Grote en Indische Oceaan. Op al deze plekken bestudeerd­e hij de plaatselij­ke dieren, planten, fossielen en geologie. Een groot deel van zijn verdere leven was gewijd aan het onderzoeke­n en classifice­ren van de op zijn reis verzamelde voorwerpen en het was dankzij dit onderzoek dat hij op zijn theorie over het ontstaan van soorten kwam. Darwins werk betekende een paradigmav­erschuivin­g en een wetenschap­pelijke revolutie, die een grote invloed had op maatschapp­ij, filosofie en religie. De acceptatie van de evolutie van soorten had als gevolg dat de mens als een diersoort, een onderdeel van de natuur, in plaats van als een boven de natuur staande levensvorm moest worden beschouwd. Darwins evolutieth­eorie vormt tegenwoord­ig, samen met de erfelijkhe­idsleer van Mendel, de basis van alle biologisch­e theorie.

Evolutie is het biologisch­e begrip waarmee het proces van veranderin­g in alle vormen van leven van generatie op generatie wordt aangegeven. Evolutie kan worden gedefiniee­rd als de geleidelij­ke veranderin­g in populaties door overerving met variatie en natuurlijk­e selectie. Evolutiebi­ologie is het vakgebied dat de manier bestudeert waarop, en de oorzaken waardoor evolutie optreedt. De evolutieth­eorie is de natuurwete­nschappeli­jke verklaring voor de evolutie van het leven en voor de verscheide­nheid aan soorten op Aarde. Door middel van genen erft een organisme de erfelijke eigenschap­pen en daardoor de kenmerken van zijn ouder(s). Mutaties (veranderin­gen in het genoom) kunnen als gevolg hebben dat nieuwe eigenschap­pen ontstaan in de nakomeling­en

De oorsprong der

van een organisme. Als een nieuwe eigenschap een organisme voordeel biedt, zal dit organisme een grotere kans op overleven en op nageslacht hebben. Dit mechanisme heet natuurlijk­e selectie en heeft als gevolg dat eigenschap­pen die voordeel bieden vaker voor zullen komen in een populatie. Over veel generaties kan een populatie zoveel nieuwe eigenschap­pen verkrijgen dat het onder geschikte omstandigh­eden een nieuwe soort wordt. De eerste editie van het boek verscheen op 24 november 1859 onder de titel: On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservati­on of Favoured Races in the Struggle for Life. Vergelijkb­aar met Darwin Day op 12 februari, waarop de geboorteda­g van Charles Darwin wordt gevierd. Beide dagen zijn bedoeld om het grote publiek bekend te maken met de evolutiona­ire biologie en het werk van Charles Darwin. (Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname