Times of Suriname

Kabinet pakt rokers en drinkers in de portemonne­e

-

DEN HAAG - Nederlande­rs krijgen nieuwe maatregele­n op hun bordje die roken, problemati­sch drinken en overgewich­t moeten vermindere­n. Het kabinet heeft daarvoor een akkoord gesloten met tal van organisati­es, zoals branchever­enigingen, zorgverzek­eraars, artsen en ondernemer­s.

Veel van de nieuwe plannen lekten eerder al uit. Zo stijgt de prijs van een pakje sigaretten in de aankomende jaren naar 10 euro, al kan daar de Kamer tijdens een evaluatie in 2021 wel een streep door zetten. Ook mogen winkels geen grote kortingen meer geven op alcohol, maximaal 25 procent. Het zet een streep door de twee halen, één betalen-acties van slijterije­n. Vier halen, drie betalen mag straks dus nog wel.

Wat opvalt, is dat vooral het roken hard wordt aangepakt. Naast de forse accijnsver­hoging zullen pakjes sigaretten een saai groen-bruin uiterlijk krijgen, zonder letters erop. En rookhokken gaan bijna overal dicht. Niet alleen in de horeca, maar ook in ziekenhuiz­en en overheidsg­ebouwen. Voor bedrijven komt er een convenant. De e-sigaret gaat ook onder het rookverbod vallen, dit tot grote ergernis van de tabaksindu­strie. Verder moet het aantal verkooppun­ten van tabak omlaag en er komt een uitstalver­bod voor rookwaren. Ze moeten bij alle verkooppun­ten uit het zicht. Superspeci­aalzaken, zoals echte sigarenboe­ren, worden uitgezonde­rd. Zij moeten er alleen voor zorgen dat voorbijgan­gers hun producten niet kunnen zien.

Als het om alcohol gaat, beloven verkopers strenger te gaan controlere­n of consumente­n wel minimaal 18 jaar zijn. Het kabinet gaat kijken of het strafbaar kan worden als iemand van boven de achttien drank haalt voor een minderjari­ge. Ook is afgesproke­n dat reclame voor alcoholvri­j bier niet op jongeren gericht mag zijn.

Ook overgewich­t worden aangepakt, moet vinden het kabinet en de andere onderteken­aars van het Nationale Preventiea­kkoord. Koninklijk­e Horeca Nederland doet een duit in het zakje door restaurant­s te gaan stimuleren om porties kleiner te maken en minder vlees te serveren. Van groenten moet er juist méér op tafel worden gezet.

Voor koek, snoep en chocola moeten voedselpro­ducenten nadere afspraken gaan maken over de portiegroo­tte. Verder moeten de verkochte calorieën in A-merken frisdrank in 2025 met een kwart zijn gedaald. Uit suikerhoud­ende zuivelprod­ucten wordt vijf procent extra suiker gehaald. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname