Times of Suriname

Voorstande­rs Zwarte Piet die A7 blokkeerde­n in hoger beroep

-

AMSTERDAM - Achttien mensen die zijn veroordeel­d voor het blokkeren van tegenstand­ers van Zwarte Piet op de A7, zijn tegen hun straf in hoger beroep gegaan. Meer dan dertig Friezen kregen eerder deze maand werkstraff­en en boetes opgelegd.

Onder de mensen die in hoger beroep gaan, is Jenny Douwes. Vanwege haar coordinere­nde rol kreeg ze de hoogste taakstraf (240 uur) en een voorwaarde­lijke celstraf van een maand.

De rechtbank stelde dat er sprake was van een nauwe en bewuste samenwerki­ng om de bussen, met hierin tegenstand­ers van Zwarte Piet, op weg naar Dokkum tegen te houden.

“Dat dit gepaard is gegaan met geweld of bedreiging met geweld wordt niet bewezen geacht”, aldus de rechtbank in het vonnis.

Tijdens het uitspreken van het vonnis werd door enkele personen in de rechtbank al luidkeels protest aangeteken­d. Advocaat Tjalling van der Goot, die vrijwel alle verdachten in de zaak vertegenwo­ordigt, bepleitte tijdens een zitting dat de blokkeerde­rs een goede reden hadden zich zorgen te maken over de demonstrat­ie van de tegenstand­ers van Zwarte Piet.

“De Nationaal Coördinato­r Terrorisme­bestrijdin­g en Veiligheid (NCTV) heeft de actiegroep Kick Out Zwarte Piet opgenomen in het rapport Dreigingsb­eeld Nederland”, meldde Van der Goot.

Volgens de rechtbank waren er echter geen aanwijzing­en dat de tegenstand­ers van Zwarte Piet ‘een ander doel hadden dan vreedzaam betogen’. (NU)

 ??  ?? Voorstande­rs van Zwarte Piet met spandoeken. (Foto: NU)
Voorstande­rs van Zwarte Piet met spandoeken. (Foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname