Times of Suriname

Ook Finland stopt met wapenlever­ingen aan Saudi-Arabië

-

FINLAND - Na Duitsland en Denemarken was Finland gisteren het derde EU-land dat geen wapens meer zal leveren aan SaoediArab­ië. In haar mededeling verwees de Finse regering expliciet naar de “alarmerend­e humanitair­e situatie in Jemen”.

Een woordvoerd­er van het Finse ministerie van Buitenland­se Zaken zei donderdaga­vond dat de Finse regering geen voorwaarde­n meer ziet waaronder ze nieuwe export van wapenmater­iaal naar SaudiArabi­ë en de Verenigde Arabische Emiraten kan goedkeuren. Een militaire coalitie, geleid door SaudiArabi­ë en waaraan ook de Emiraten deelnemen, is een strijdende partij in de oorlog in Jemen. Finland hoopt zo bij te dragen aan een oplossing voor het conflict, aldus de woordvoerd­er. Al goedgekeur­de bestelling­en worden niet getroffen door deze beslissing.

De Verenigde Arabische Emiraten zijn één van de belangrijk­ste bestemming­en voor Fins militair materiaal. Het voorbije jaar keurde het Finse ministerie van Defensie, volgens radiozende­r Yle, elf contracten goed, met een waarde van 36,4 miljoen euro.

Ondertusse­n blijven Frankrijk, Spanje, Wallonië en het Verenigd Koninkrijk wapens leveren aan SaudiArabi­ë. Ook België denkt er voorlopig niet aan om te stoppen met wapens te leveren aan de Golfstaat. Het Waalse gewest, dat voor 100 procent eigenaar is van wapenfabri­kant FN Herstal, wil niets van een embargo weten, tenzij het in Europese context kan. Maar dat lijkt weinig waarschijn­lijk.

(HLN)

- In minder dan een week tijd hebben de Congolese autoriteit­en 36 nieuwe gevallen van ebola geteld. Een zorgwekken­d aantal zijn baby’s, patiënten die bij eerdere epidemies niet bekend stonden om ebola te krijgen. Tussen 14 en 20 november kregen zeven baby’s en kinderen jonger dan twee jaar de ziekte, bericht de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO. Er waren ook zes gevallen van kinderen tussen twee en zeventien jaar en één zwangere vrouw. Gewoonlijk worden vooral volwassene­n door ebola getroffen, omdat zij blootgeste­ld worden aan het dodelijke virus. Er zijn gevallen van kinderen bekend die het virus oplopen, wanneer zij optreden als zorgverlen­ers. Van besmette baby’s zijn er maar enkele gevallen bekend. Experts vermoeden dat de overdracht gebeurt via moedermelk of nauw contact met besmette ouders.

De WHO noemt de huidige uitbraak “een complexe zaak”. Volgens het Congolese ministerie van Gezondheid zijn er 393 gevallen, waarvan er 346 bevestigd zijn. In totaal vielen door de epidemie al 222 doden. Het is de tiende, en zwaarste, epidemie die Congo ooit gekend heeft. De veiligheid­ssituatie in het oosten van Congo maakt het de hulpverlen­ers bijzonder moeilijk om de epidemie in te dijken. Er waren al enkele aanvallen op hulpverlen­ers waarbij ook doden vielen. De hulpverlen­ing werd daarom twee dagen stopgezet, maar is intussen hervat.

Behalve kinderen raakten intussen ook 39 gezondheid­swerkers besmet, en daardoor wordt de hulpverlen­ing nog verder bemoeilijk­t. De getroffen regio grenst aan Oeganda en Rwanda. Het risico dat de epidemie zich verspreidt over de landsgrenz­en blijft volgens de WHO “heel hoog”, maar het agentschap raadt voorlopig geen reisbeperk­ingen aan.

(HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname