Times of Suriname

Frankrijk maakt zich op voor nieuw hoofdstuk in benzine-opstand

-

FRANKRIJK - Frankrijk gaat een nieuwe dag met veel overlast tegemoet. Zaterdag worden weer door heel het land benzinepro­testen gehouden met wegblokkad­es. Het hoogtepunt moet plaatsvind­en onder de rook van de Eiffeltore­n in Parijs. Daar mag van de autoriteit­en een manifestat­ie worden gehouden worden, op de Champ-de-Mars bij de Eiffeltore­n.

De zogeheten Gilets jaunes (Gele hesjes) wilden aanvankeli­jk elders in Parijs betogen, op de Place de la Concorde. Maar die plek is volgens de autoriteit­en te risicovol, vlakbij het Elysée, het presidenti­ële paleis. Bovendien is Concorde een té strategisc­he plek om vol te laten stromen met tot op het bot gemotiveer­de actievoerd­ers.

Minister van Binnenland­se Zaken Christophe Castaner vindt de grasvlakte onder de Eiffeltore­n wel acceptabel. “Er is tenslotte in dit land het recht om te demonstrer­en.” Hij voegde daar meteen dreigend aan toe dat er ‘een grote politiemac­ht’ gereed staat om in te grijpen als dat nodig is. “Bij rellen zal onder pardon worden opgetreden.” Castaner is van mening dat er sprake is van ‘totale ontsporing en radicalise­ring’. President Macron zweeg tot nu toe over de acties. Dinsdag, zo meldt het Elysée, komt het Franse staatshoof­d met aanvullend­e maatregele­n in de hoop de rust terug te brengen in het land.

De acties zijn aan de gang sinds vorige week zaterdag. Uit protest tegen de hoge brandstofp­rijzen (de Franse regering verhoogt met name het accijns op diesel om de Fransen ertoe te bewegen schoner te rijden) blokkeerde­n actievoerd­ers op zo’n 2000 punten de wegen. Bijna 300.000 Fransen bevolkten de blokkades. Bij de acties - die de dagen erna verder gingen - vielen tot nu toe twee dodelijke slachtoffe­rs, raakten bijna 700 mensen gewond en werden ongeveer evenveel arrestatie­s verricht. Woensdagav­ond beleefde een Nederlands­e chauffeur - een man met meer dan 25 jaar ervaring - de angstigste uren uit zijn carrière toen zijn truck werd aangevalle­n door een joelende meute met bivakmutse­n. Priscilla Lodosky plaatste de eerste oproep tot de actie op Facebook. Ze woonde een eind buiten de stad en was aangewezen op haar auto om te gaan werken of boodschapp­en te doen. ‘Ik zie mijn koopkracht achteruit hollen’, schreef ze. Dat werd herkend. En de dure brandstof veranderde voor velen al in een algemeen verzet tegen de te hoge belastinge­n. “Wat we aan de ene kant verdienen, wordt ons via de belastinge­n weer afgepakt”, is de teneur op de blokkades. De benzine is te duur (de laagste prijs voor een liter euro loodvrij is in Frankrijk nog altijd zo’n 10 cent goedkoper dan in Nederland, alleen diesel is er duurder), belastinge­n zijn te hoog en de pensioenen te laag. Dat alles resulteert in een lagere koopkracht, of op z’n minst het gevoel dat de koopkracht afneemt. En dat gevoel wordt onderbouwd door cijfers, blijkt uit onderzoek van het Franse bureau voor de statistiek OFCE. Volgens de statistici ging een Frans huishouden tussen 2008 (het begin van de crisis) en 2016 er gemiddeld 440 euro per jaar op achteruit. “Tot de crisis ging iedereen er gemiddeld wel iets op vooruit. Dat hield op in 2008. En de koopkracht heeft zich sindsdien niet hersteld”, zegt econoom Mathieu Plane van de OFCE. Volgens econoom Emmanuel Jessua van het Instituut Rexecode is de situatie aan de beterende hand. “Over dit jaar is de verwachtin­g dat de koopkracht met 1,3 procent verbetert. En als het economisch voor de wind blijft gaan, lopen we de achterstan­d geleidelij­k aan weer in.”

Maar dat gaat de Fransen, en zeker de Fransen die buiten de grote steden wonen, niet snel genoeg. Want daar gaat het gevoel van ‘steeds meer belasting betalen’ gepaard met een snel terugtrede­nde overheid (minder scholen, minder openbaar vervoer, minder gemeenteli­jke voorzienin­gen). “Belasting wordt geacceptee­rd omdat er geld wordt herverdeel­d. Maar die acceptatie daalt snel als publieke diensten verdwijnen, als het vangnet van de overheid steeds minder goed werkt en als de kloof tussen arm en rijk groeit”, zo verklaart de politicolo­og Jean-Yves Camus de huidige revolte op met name het platteland.

De beweging van de Gele hesjes, die niet duidelijk wordt aangevoerd door een politieke partij of vakbond, opent volgens hem een nieuw hoofdstuk in de Franse geschieden­is van het verzet tegen de centrale overheid. Dat begon in 1358, zegt hij, tijdens de Grande Jacquerie, een opstand van boeren die de hogere belastinge­n afwezen. En in de historie zijn meer van deze frondes geweest tegen de centrale overheid die, in de ogen van de platteland­ers, alleen maar profiteert. “Deze niet centraal geleide beweging staat in de traditie van min of meer spontaan verzet, dat terugvoert tot de Middeleeuw­en”, zegt ook historicus Jean Garrigues van de Franse eliteoplei­ding Sciences Po.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname