Times of Suriname

Arabische sjeik stond in 2016 op het punt HEMA te kopen

-

AMSTERDAM - De rijkste man van Jordanië, de miljardair Hasan Abdullah Ismaik, stond in 2016 naar verluidt op het punt HEMA over te nemen van Lion Capital, schrijft onderzoeks­journalist Stefan Vermeulen in zijn gisteren gepublicee­rde boek over de onlangs overgenome­n winkelkete­n.

Vermeulen sprak achter de schermen met betrokken personen. Volgens hem had de Arabische investeerd­er plannen om HEMA met 150 tot 200 locaties uit te breiden in het Midden-Oosten, waar Ismaik enkele winkelcent­ra had. Lion Capital zag de overname wel zitten. Ismaik had door zakenbanke­n concrete plannen voor de financieri­ng laten maken.

Maar uiteindeli­jk ging de deal toch niet door, omdat Ismail de schulden van HEMA niet tegen de lage marktprijs kon overnemen. Toen stonden die namelijk tegen de helft van de oorspronke­lijke uitgiftepr­ijs genoteerd aan de beurs van Luxemburg. Maar die lage prijs zou uiteindeli­jk omhoogschi­eten als een onbekende koper ze allemaal zou overnemen. “En de volle mep betalen, daar heeft hij toch geen zin in”, schrijft Vermeulen in HEMA, de onwaarschi­jnlijke ontsnappin­g van een nationaal icoon.

Vermeulen weet verder te melden dat de overname van HEMA door de huidige eigenaar Marcel Boekhoorn pas officieel rondkwam in de nacht nadat de overeenkom­st officieel al was bekendgema­akt. Tot op het allerlaats­te moment kon de overname nog afketsen. HEMA-topman Tjeerd Jegen had een bijeenkoms­t voor het personeel van het hoofdkanto­or in Amsterdam-Noord waar ook Boekhoorn bij was. Boekhoorn zou toen nog voor de ingang van de parkeergar­age van het pand hebben staan te bellen met eigenaar Lion Capital over de financiele voorwaarde­n.

(NU/Foto: AD)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname