Times of Suriname

Geweldig: Jeanne is 103 jaar en leert eindelijk zwemmen

-

Je vindt tegenwoord­ig niet veel mensen meer die niet kunnen zwemmen. Soms leren we het zelfs al eerder dan fietsen. Hoe anders is dat voor Jeanne Dubois uit het Vlaamse Velm.

Zij is inmiddels 103 jaar, maar pas nét begonnen met zwemmen.

Leren zwemmen zat er als kind niet in voor Jeanne. In die tijd gingen mensen wel met de voeten in het water, misschien zelfs tot aan de knieën. Maar niet verder dan dat. Bovendien was Jeanne al op jonge leeftijd te druk met haar werk in de huishoudin­g bij rijke families.

Sinds een tijdje woont Jeanne in de woon- en leefomgevi­ng Triamant in Velm. Daar wordt ze met van alles geholpen, omdat de gewone zaken nu eenmaal niet meer zo makkelijk gaan als je 103 jaar bent. Het zorgcentru­m wil haar bewoners graag zoveel mogelijk laten bewegen en dat komt mooi uit, want Jeanne hield altijd de wens om te leren zwemmen.

Inmiddels is ze toe aan haar vijfde keer. En daar is ze ontzettend blij mee. “Je zweeft wel echt. Dat is zwemmen hè, gewoon zweven. Ik ben een beetje bang om kopje onder te gaan. Maar het lukt wel”, zegt ze in een reportage van de VRT. “Het is ook heel leuk. Anders zou ik ook niet teruggekom­en zijn, hè?”

Anke Gregoir, ergotherap­eut bij Triamant, vindt het geweldig dat Jeanne ondanks haar hoge leeftijd nog het water in gaat. “Ik ben heel trots op haar. De eerste keer was ze wel een beetje bang. Maar nu gaat het steeds beter en beter.”

(Linda Nieuws)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname