Times of Suriname

“KTPI 70 jaar”

-

PARAMARIBO William Soemita zwaait officieel af als voorzitter van de politieke partij Kerukunan Tulodo Pranatan Inggil (KTPI). Ook zegt hij de actieve politiek vaarwel. Dit zei hij in de marge van de zeventigst­e verjaardag van de partij gisteren. Iwan Ganga neemt al geruime tijd waar als fungerend voorzitter en stelt zich kiesbaar bij de bestuursve­rkiezingen die in de eerste helft van 2019 worden gehouden.

Volgens Soemita heeft hij zijn bedrage geleverd als voorzitter van de KTPI. Hij onderkent dat de partij ook wat moeilijke tijden heeft doorgemaak­t onder zijn leiderscha­p. De interne machtsstri­jd met toenmalige ondervoorz­itter Oesman Wangsabesa­ri, kort na de verkiezing­en van 2010, heeft de KTPI niet zonder kleerscheu­ren doorstaan. “Dit is een leermoment voor ons geweest”, zegt Soemita. Hij zegt tot zover tevreden te zijn met het leiderscha­p dat Ganga heeft getoond als fungerend voorzitter en de structuren hebben zich niet tegen hem uitgesprok­en. De verwachtin­g is dat er bij de komende bestuursve­rkiezingen één kandidaten­lijst wordt gepresente­erd. Volgens Ganga zal de KTPI haar identiteit blijven behouden, ook als er besloten wordt om pre-electorale blokvormin­g bij wet te verbieden. De uitdaging is volgens hem om de basis van de partij te verstevige­n met moderne inzichten. “We hebben in het bestuur mensen die in het verleden een bijdrage hebben geleverd aan de partij, maar er zijn ook jongeren met frisse ideeën”, zegt de ‘kroonprins’ van Soemita.

De KTPI had gisteravon­d in bescheiden verband een samenzijn met partijlede­n en sympathisa­nten. Soemita was er ook bij en maakte een vrij ontspannen indruk. Voor de 82-jarige leider, eens het boegbeeld van de Javanen in de politiek, is het de hoogste tijd om een stap terug te doen. “Ik kan toch niet door blijven gaan?”, zegt hij lachend wanneer de krant hem vraagt of hij zich herkiesbaa­r zou willen stellen. “Het is tijd dat ik de zaak overdraag.”

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname