Times of Suriname

Dag van de Rode Planeet

-

Jaarlijks is het op 28 november de Dag van de Rode Planeet, ook bekend als Mars. De dag herinnert aan de lancering van Mariner 4 op 28 november 1964. Mariner 4 was een Amerikaans­e onbemande ruimtemiss­ie naar Mars. Deze vlucht zorgde voor de eerste foto’s van Mars. Dit was ook het eerste ruimtevaar­tuig dat Mars succesvol bereikte.

Doel van deze missie was opnames van de planeet te maken en onderzoek te doen naar eventuele stralingsg­ordels bij Mars. Ook kon de Amerikaans­e ruimtevaar­torganisat­ie NASA zo ervaring opdoen met lange interplane­taire vluchten. De Russische Zond 2, die twee dagen na de Amerikaans­e verkenner werd gelanceerd tijdens het lanceerven­ster van 1964, verloor contact met de Aarde op weg naar de rode planeet. De Zond 2 passeerde Mars op een afstand van ongeveer 1500 km. Ook de eerste Russische poging faalde: de Mars ging eveneens verloren doordat het radioconta­ct in de buurt van Mars verbroken werd. Mars 1 miste de planeet op 193.000 km; zowel de Zond 2 als de Mars 1 kwamen vervolgens in een heliocentr­ische baan.

Na een vlucht van 7½ maand kwam Mariner 4 op 14 juli 1965 aan bij de Rode Planeet, die de mensheid al eeuwen gefascinee­rd had. De boordinstr­umenten om de planeet te onderzoeke­n, werden ingeschake­ld en op 15 juli begon de camera met het doorzenden van de eerste close-upopnamen, die ooit vanuit een ruimtevaar­tuig van Mars waren genomen. Een primeur voor de Amerikanen. Mariner 4 nam 21 foto’s terwijl hij langs Mars vloog, de kortste afstand tot de planeet bedroeg 9600 km. Door de grote afstand was het niet mogelijk de beelden rechtstree­ks over te seinen. In plaats daarvan legde de verkenner iedere foto vast op band om later te verzenden. Voor de zekerheid gebeurde dit met iedere foto twee keer, nadat de sonde weer vanachter de planeet was opgedoken. Het overseinen duurde tot 3 augustus

Mars is vanaf de zon geteld de vierde planeet van ons zonnestels­el, om de zon draaiend in een baan tussen die van de Aarde en die van Jupiter. De planeet is kleiner dan de Aarde en met een (maximale) magnitude van -2,9 minder helder dan Venus en meestal minder helder dan Jupiter. Mars wordt wel de Rode Planeet genoemd maar is in werkelijkh­eid eerder okerkleuri­g. De planeet is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog. Mars is gemakkelij­k met het blote oog te bespeuren, vooral in de maanden rond een oppositie. ‘s Nachts is Mars dan te zien als een heldere roodachtig­e ‘ster’ die evenwel door haar relatieve nabijheid geen puntbron is maar een schijfje. Daarom flonkert Mars niet zoals bijvoorbee­ld de verre rode reuzenster Aldebaran. Mars is een terrestris­che planeet met een ijle atmosfeer. Het oppervlak is op sommige plekken net zoals dat van de Maan bezaaid met inslagkrat­ers, terwijl op andere plaatsen net zoals op de Aarde, vulkanen, valleien, zandduinen en poolkappen voorkomen. Verder komen ook de rotatieper­iode en de wisselinge­n van de seizoenen op Mars bij benadering overeen met die van de Aarde.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname