Times of Suriname

Crisisplan NAM uitgelekt: vrees voor rellen bij aardbeving met dodelijke slachtoffe­rs

-

GRONINGEN - In een via RTV Noord uitgelekt crisisplan staat dat de Nederlands­e Aardolie Maatschapp­ij (NAM) bij een zware aardbeving met doden rekening houdt met relletjes en grote verontwaar­diging. Mogelijk worden NAM-medewerker­s dan bedreigd en moeten zowel gaswinning­slocaties als directiele­den worden beveiligd.

Dat staat volgens de regionale omroep in een crisisplan van de NAM dat rondgaat op Twitter en wordt verspreid door onder meer actiegroep Code Rood. Volgens RTV Noord is onduidelij­k hoe actueel dit plan is. Het document stamt uit 2017.

Op social media wordt onvrede geuit over de aanwezighe­id van een dergelijk plan bij de NAM, maar het is zeker niet uitzonderl­ijk dat er rekening wordt gehouden met dit soort scenario’s en dat daar draaiboeke­n voor zijn.

In het crisisplan wordt uitgegaan van een aardbeving ‘waarbij één of meerdere personen ernstig of dodelijk letsel oplopen’. De NAM verwacht een stortvloed aan kritiek en ‘een schokgolf aan emoties, niet alleen in Groningen’.

“Er zullen protesten zijn, opstootjes, mogelijk zullen medewerker­s van NAM bedreigd worden en installati­es gesaboteer­d”, schrijft het staatsbedr­ijf. Ook stelt het bedrijf in een dergelijke situatie op de achtergron­d te blijven en niet in gesprek te gaan met nabestaand­en van omgekomen slachtoffe­rs. “Gedurende de eerste uren zullen de directe nabestaand­en en betrokkene­n geen behoefte hebben aan contact met de NAM.” Wel kan het bedrijf op de achtergron­d een rol spelen als er bijvoorbee­ld onderdak geregeld en betaald moet worden. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname