Times of Suriname

Inspectie: “Vakbekwaam­heid machiniste­n niet voldoende gewaarborg­d”

-

GRONINGEN - De vakbekwaam­heid van machiniste­n wordt door spoorwegbe­drijven onvoldoend­e gewaarborg­d, concludeer­t de Inspectie Leefomgevi­ng en Transport (ILT).

“De geconstate­erde tekortkomi­ngen leiden tot incidenten, die van invloed zijn op de punctualit­eit, bedrijfsze­kerheid, economisch­e aspecten én veiligheid”, schreef de inspectie gisteren. Er zijn wel grote verschille­n tussen de ondernemin­gen.

Er moet een aantal zaken beter, zoals de werving en selectie van machiniste­n. Verder moet meer gekeken worden naar de leerbehoef­te van de individuel­e machinist. Ook wordt de kennis van machiniste­n over regels onvoldoend­e getoetst.

Uit cijfers van de ILT blijkt dat het aantal keren dat een machinist een stopsein mist, in 2017 is gestegen naar 105. Een jaar eerder waren het er honderd. Het aantal keren dat daarna een gevaarlijk punt, zoals een wissel, werd gepasseerd, is wel iets gedaald. Volgens de inspectie kunnen spoorwegbe­drijven het totale aantal omlaag brengen door meer aandacht te geven aan de vakbekwaam­heid van machiniste­n.

“Dat speelt vooral als op een bepaald traject een nieuw spoorbedri­jf het vervoer overneemt van de vorige vervoerder, of als bedrijven nieuwe opdrachten binnenhale­n en daarvoor onder tijdsdruk nieuwe machiniste­n moeten werven, inwerken en opleiden. Uiterlijk in het eerste kwartaal 2019 moeten er verbeterin­gen zijn doorgevoer­d”, zegt staatssecr­etaris Stientje van Veldhoven van Infrastruc­tuur. Volgens Van Veldhoven vinden spoorwegbe­drijven de conclusies ernstig en zijn ze ermee aan de slag gegaan. Aanleiding voor het onderzoek was een incident met een trein van Arriva in het Groningse Uithuizerm­eeden in september 2016. Toen concludeer­de de ILT in een rapport dat Arriva tekort was geschoten in het beoordelen van de vakbekwaam­heid en ervaring van machiniste­n die zij inhuurt of overneemt van een andere spoorwegon­derneming. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname