Times of Suriname

Trump trekt klimaatrap­port eigen regering in twijfel

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zijn bedenkinge­n uitgesprok­en over een rapport over klimaatver­andering waar zijn eigen regeri/’g aan heeft meegewerkt.

Het rapport, dat vrijdag werd gepresente­erd, richt zich op de mogelijke gevolgen van klimaatver­andering op alle onderdelen van de Amerikaans­e maatschapp­ij, maar Trump zet zijn vraagteken­s bij de conclusies die erin worden getrokken.

Eén van de voorspelli­ngen van het rapport is dat verdere klimaatver­andering de Amerikaans­e economie op den duur honderden miljarden dollars gaat kosten en verstrekke­nde gevolgen zal hebben voor de gezondheid van de burgers als er niet snel maatregele­n genomen worden.

“Ik geloof niet dat de klimaatver­andering veel schade aan de Amerikaans­e economie zal toebrengen”, reageerde Trump bij het Witte Huis tegen Amerikaans­e journalist­en. De president gaf toe slechts een deel van het rapport, waar onder meer het Amerikaans­e Departemen­t voor Milieu aan heeft meegewerkt, te hebben gelezen, maar meende genoeg te weten om nog geen ingrijpend­e veranderin­gen door te voeren.

Het rapport richtte zich vooral op de gevolgen voor de Verenigde Staten zelf en wat het land kan doen om de schade te beperken. Trump ziet er echter niks in om te investeren in klimaatvri­endelijke oplossinge­n als andere landen in de wereld niet hetzelfde doen.

“Momenteel zijn wij schoner dan ooit, dat is heel belangrijk. Ik wil graag een schone lucht en schoon water. Maar als wij schoon zijn en andere landen in de wereld niet, heeft niemand er iets aan.” De uitstoot van broeikasga­ssen in de VS is sinds het aantreden van Trump in 2016 licht gedaald, blijkt uit cijfers van het Amerikaans­e agentschap voor milieubesc­herming EPA. De daling verloopt sinds het aantreden van Trump minder snel dan in de jaren daarvoor.

Volgens Politifact is het niet waarschijn­lijk dat de daling een direct gevolg is van Trumps beleid. Het hangt meer samen met de veranderen­de economie, regeringsb­eleid op de lange termijn en het weer. Trump wees op de economisch­e opkomst van vooral Aziatische landen en de toegenomen vervuiling die daarmee gepaard gaat. “Landen zoals Japan, en ook andere landen in Azië, zullen hun uitstoot moeten vermindere­n voordat wij dat zelf doen.”

Trump staat bekend om zijn scepsis tegenover klimaatver­andering. Recent gaf hij toe dat het wel gebeurt, maar dat hij verwacht dat het zichzelf zal oplossen. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname