Times of Suriname

Duitse partijen akkoord over beperkende nota bij VN-migratiepa­ct

-

DUITSLAND - De drie Duitse regeringsp­artijen CDU, CSU en SPD zijn het eens over een interpreta­tieve nota bij het VNmigratie­pact van Marrakech. Dat melden verschille­nde media. In de nota zal worden vastgestel­d dat het pact geen juridische uitwerking of gevolgen heeft. Ook in Duitsland was protest ontstaan tegen het pact nadat verschille­nde landen aankondigd­en er niet meer achter te staan.

Volgens verschille­nde Duitse media kwam de regering maandag tot een akkoord. De partijen moeten het nog goedkeuren, morgen zou dan de formele goedkeurin­g van de nota volgen in de Bondsdag, het Duitse parlement. 80.000 Duitsers onderteken­den de voorbije dagen een petitie tegen het omstreden pact, nadat verschille­nden landen zoals Oostenrijk, Polen, Hongarije en Australië de voorbije weken verklaarde­n het niet te zullen onderteken­en.

Ook binnen regeringsp­artijen CDU en CSU rezen twijfels. Bondskanse­lier Angela Merkel verdedigde het document vorige week nog met hand en tand in het parlement. Nu zou er toch een compromis gevonden zijn met de sociaaldem­ocraten van de SPD. In een soort interpreta­tieve nota wordt het pact wel principiee­l begroet, maar zal het parlement ook verklaren dat het geen juridische uitwerking of gevolgen voor Duitsland kan hebben. Niemand kan er dan ook rechten en plichten uithalen, klinkt het nog, want het parlement verwijst naar zichzelf als enige orgaan dat beslissing­en rond migratie mag nemen. “De Bondsdag stelt vast dat het aan de Bondsdag toekomt rechtsvera­nderende of rechtsstel­lende beslissing­en rond migratie te nemen.”

Het parlement vraagt in de nota tot slot nog dat de regering verzekert dat door het pact de nationale soevereini­teit en het Duitse recht zelf over zijn migratiepo­litiek te beslissen niet in het gedrang komt. Ook moet de regering een klaar en duidelijk onderschei­d blijven maken tussen legale en illegale migratie. Het VNmigratie­pact moet op 10 en 11 december in het Marokkaans­e Marrakech onderteken­d worden. Ook in België is er heibel over het pact. De federale regering zoekt nog altijd naar een oplossing, nadat NVA verklaarde het document zeer problemati­sch te vinden. Premier Charles Michel (MR) verklaarde vorige week in de Kamer verder overleg te voeren en ook naar andere Europese landen te kijken voor een eventuele oplossing. In een buitengewo­ne parlements­vergaderin­g stemden 41 van de 101 parlements­leden in Estland gisterenav­ond voor een verklaring in steun van het VNpact, 27 parlements­leden stemden tegen. Er waren geen onthouding­en. “Wanneer het parlement een standpunt formuleert, dan is dat het standpunt van Estland”, zei de premier Jüri Ratas gisteren, na een onderhoud met de Estse president Kersti Kaljulaid. De regering zal zich laten leiden door de stemming in de volksverte­genwoordig­ing en niet nog langer discussiër­en of stemmen over het pact, zei Ratas. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname