Times of Suriname

Boekhoorn gaat deel HEMA-winkels verkopen aan franchisen­emers

-

AMSTERDAM - Marcel Boekhoorn gaat meerdere HEMA-winkels verkopen aan franchisen­emers. Dat meldt Het Financieel­e Dagblad (FD) op basis van ingewijden. De nieuwe eigenaar kiest hiervoor om zo de buitenland­se expansie te versnellen.

Het FD schrijft dat Boekhoorn van plan is de winkels te verkopen wanneer de overname van de HEMA definitief is. Dit zal naar alle waarschijn­lijkheid in januari 2019 zijn. Volgens de zakenkrant brengt de verkoop van een gemiddelde HEMA-winkel ruim 1 miljoen euro op. Naar verwachtin­g zullen de meest winstgeven­de winkels in grote steden niet worden verkocht.

Naast de verkoop van winkels aan winkelkete­ns zou de nieuwe HEMA-eigenaar ook de eigen bakkerij, onder meer bekend van de HEMAtompou­ce, willen afstoten. In de zeven locaties in Nederland werken zo een 350 mensen. Voor overname Boekhoorn was er nog conflict met franchiser­s.

Toen de winkelkete­n nog onder leiding van de Britse investerin­gsmaatscha­ppij Lion Capital stond, was HEMA verwikkeld in een hevige strijd met franchisen­emers. Volgens Lion Capital blokkeerde­n de franchisen­emers het verkooppro­ces van deze filialen. De afspraken tussen HEMA en franchisen­emers van het concern waren een breekpunt bij een overnamepo­ging van de Belgische investerin­gsmaatscha­ppij Capital.

Met de overname van de Nijmegenaa­r Boekhoorn is een einde gekomen aan dit conflict. Hij heeft nieuwe afspraken gemaakt over de verdeling van de inkomsten uit internetve­rkopen. Daarbij gaat de nieuwe HEMAeigena­ar een deel van de miljoenen vergoeden waar de franchiser­s recht op menen te hebben. (NU)

Core

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname