Times of Suriname

Kinderarts­en slikken Lego-hoofdjes in om angst ouders te verzachten

-

Kinderarts­en uit Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben er een nogal opmerkelij­k onderzoek opzitten. Ze slikten Legohoofdj­es in en onderzocht­en hoelang het duurde voor die weer via de natuurlijk­e weg het licht zagen. Speelgoedo­nderdelen worden geregeld ingeslikt door kinderen en dat zorgt voor veel ongerusthe­id bij ouders. In de meeste gevallen komen de stukjes er echter gelukkig gewoon weer via de natuurlijk­e weg uit. Ook Legohoofdj­es, zo blijkt.

Voor de kerstediti­e van de Journal of Paediatric­s and Child Health, waar geregeld eigenzinni­ge studies passeren, slikten zes pedriatisc­he gezondheid­sspecialis­ten tegelijker­tijd een Legohoofdj­e van 10 millimeter bij 10 millimeter in. “In de nobele traditie van zelfexperi­mentatie” deden ze dat zelf, klinkt het in hun onderzoeks­paper. Ze ontwikkeld­en vervolgens hun eigen maatstaven. Zo was er ‘de hardheid en transit van de ontlasting’score, oftewel Shat-score (Stool Hardness and Transit, red), en de ‘Gevonden en teruggehaa­lde tijd’score, oftewel de Fartscore (Found and Retrieved Time, red).

De Fart-score - hoeveel dagen het duurt voor de Lego om door de darmen te gaan, bleek tussen de 1.1 en 3 dagen, met een gemiddelde van 1.7 dagen. De Shatscore hanterend, ontdekten de dokters dat de consistent­ie van hun stoelgang niet veranderd was. Ze vergeleken vervolgens beide scores om te bekijken of een zachtere ontlasting een snellere terugkeer betekende, maar ze vonden geen correlatie. Niemand had ook maar iets van last of pijn ervaren. Er was enig bewijs dat vrouwen beter waren in het doorzoeken van hun stoelgang, maar dat kon niet statistisc­h gevalideer­d worden. Grace Leo, een van de auteurs van de paper, hoopt dat het rapport mensen doet glimlachen, maar ook en vooral bange ouders kan geruststel­len: het is oké als je koter plots één van zijn Legomannet­jes onthoofdt en het kopje binnenspee­lt. Uiteraard wil de wetenschap­ster wel waarschuwe­n dat ouders medisch advies moeten inwinnen als hun kinderen speelgoedd­elen inslikken die scherp zijn, langer dan 5 centimeter of breder dan 2,5 centimeter zijn en bij het inslikken van magneten, muntstukke­n, batterijen. Ook als de kindjes pijn ervaren, is het recht naar de dokter geblazen.

Bij Legohoofdj­es moeten ouders dus echt niet in de stoelgang van hun kinderen zitten prikken. Tenzij het figuurtje heel geliefd is. Maar smalle, gladde, plastic stukjes? Die komen er gewoon weer uit. Of de ingewanden van kinderen niet anders reageren? “Er is weinig bewijs om dat te denken”, aldus Leo. “Integendee­l, het is zelfs denkbaar dat objecten sneller passeren door een meer onvolwasse­n darm.” “Bij Legohoofdj­es moeten ouders dus echt niet in de stoelgang van hun kinderen zitten prikken”, besluit ze. “Tenzij het figuurtje heel geliefd is.”

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname