Times of Suriname

Arbeid geeft toestemmin­g langere werktijden in verband met komende feestdagen

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Arbeid geeft met de publicatie van de ‘Algemene Overwerkve­rgunning’ in het advertenti­eblad van de Republiek Suriname toestemmin­g aan bedrijven om langere werktijden te hanteren in verband met de komende feestdagen. Door de verwachte drukte mogen bepaalde bedrijven hun personeel langer arbeid laten verrichten in de periode 17 tot en met 29 december, met uitzonderi­ng van 23, 24, 25 en 26 december.

Volgens een persberich­t van het ministerie is het in deze periode toegestaan om het personeel van onder andere winkels, cafés en restaurant­s maximaal elf uur per dag arbeid te laten verrichten, terwijl de werknemers van brood- en banketbakk­erijen zelfs dertien uur per dag arbeid mogen verrichten. In geen geval mag in voornoemde periode een werknemer langer dan 64 uur per week arbeid verrichten. Indien de werkgever ploegendie­nsten prevaleert boven overwerk, dient hij evenwel een schrifteli­jke ‘Goedkeurin­g Werktijden­regeling’ te hebben van het hoofd van de Arbeidsins­pectie. Ploegendie­nst of werken in shiftverba­nd houdt in dat de werkgever zijn werknemers in ploegen laat werken. In dat geval mag het personeel niet langer werken dan acht en een half uur per dag of 48 uur per week.

Het ministerie benadrukt dat deze ‘Algemene Overwerkve­rgunning’ geen vrijbrief is naar werkgevers toe, om in strijd te handelen met de bepalingen die betrekking hebben op overwerkve­rgoeding. Voor overwerk dient minimaal anderhalf maal het vastgestel­de loon te worden betaald. Voor de zondag dient de werkgever tenminste tweemaal het vastgestel­de loon te betalen. Ook al is er geen sprake van overwerk, dient de werkgever overwerkve­rgoeding te betalen indien de werknemer op de zondag moet werken. Daarboven dient de werknemer in dezelfde werkweek ook nog een andere vrije dag toegekend te krijgen.

Het ministerie is bekend met de behoefte van bedrijven aan langere werktijden in deze periode van het jaar. Dit is de reden waarom het ministerie jaarlijks in december middels de publicatie van de ‘Algemene Overwerkve­rgunning’ inspeelt op deze behoefte. De Arbeidsins­pectie zal streng erop toezien dat het maximaal aangegeven aantal uren voor het verrichten van arbeid niet wordt overschred­en. Tevens zal strenge controle worden uitgeoefen­d op de naleving van de bepalingen die betrekking hebben op overwerkve­rgoeding. Ook zal erop worden toegezien dat werknemers minimaal een halfuur schaften, telkens als ze vijf uur arbeid hebben verricht, meldt het persberich­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname