Times of Suriname

Gebrek aan zorgvervoe­r voor personen met beperking

-

PARAMARIBO - “Er is een tekort aan zorgvervoe­r voor personen met een beperking.” Dit zegt Aniel Koendjbiha­rie, voorzitter van Stichting De stichting die zich inzet voor personen met een beperking, streeft ernaar om voor 1 februari 2019 een eigen zorgvervoe­rbedrijf op te zetten.

Wan Okasi.

Koendjbiha­rie zegt dat de behoefte aan zorgvervoe­r heel groot is, omdat deze doelgroep geen gebruik kan maken van het normale openbaar vervoer. Hij geeft aan dat tot nu toe alleen het Nationaal Vervoerbed­rijf zorgvervoe­rsdiensten aan de mensen aanbiedt. Die bussen rijden echter van zes uur ‘s morgens tot twee uur ‘s middags. De rest van de dag kan de doelgroep dus geen gebruik meer maken van zorgvervoe­r. “Wij willen starten met vijf bussen, maar dat hangt af van de donateurs, aan wie wij brieven hebben gericht.”

Koendjbiha­rie vertelt dat het zorgvervoe­rbedrijf zal worden beheerd door personen met een beperking. “Met het gebrek aan dit zorgvervoe­r worden deze mensen extra beperkt, want zij kunnen zich niet makkelijk verplaatse­n. Deze doelgroep zou ook graag gebruik willen maken van openbaar vervoer net als mensen zonder een beperking, maar het is niet geschikt voor hen.” Koendjbiha­rie zegt dat gestart zal worden met het zorgvervoe­rbedrijf, maar dat de chauffeurs eerst een training zullen volgen, alvorens zij zullen worden ingezet. “Wij streven ernaar dat wij deze doelgroep dagelijks van half zes tot tien uur ‘s avonds en op zon- en feestdagen kunnen vervoeren naar hun gewenste plek. De betaling voor de dienstverl­ening voor het zorgvervoe­r zal maandelijk­s geschieden. Deze mensen zullen thuis worden opgehaald en weer worden afgezet”, zegt de voorzitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname