Times of Suriname

DC Collectief en vakministe­rs bespreken grondbelei­d

-

PARAMARIBO – De districtsc­ommissaris­sen hebben over het grondbelei­d in de districten van gedachten gewisseld met de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeli­ng), Roline Samsoedien (Ruimtelijk­e ordening Grond- en Bosbeheer) en Stuart Getrouw (Justitie en Politie). Het overleg vond plaats tijdens een DC Collectief op 4 december, op het districtsc­ommissaria­at Paramaribo-Noordoost.

Het DC Collectief is een regulier platform voor de districtsc­ommissaris­sen om met de minister van RO van gedachten te wisselen over beleidsaan­gelegenhed­en en actualitei­ten. Dit meldt RO in een persberich­t.

Minister Samsoedien heeft van de gelegenhei­d gebruikgem­aakt om steeds terugkeren­de problemen rond grondzaken in de districten te bespreken. Die variëren van wilde occupatie van zowel domein- als privégrond­en, corruptie door functionar­issen en misbruik van de naam van invloedrij­ke personen en instanties, tot dubieuze handelinge­n van landmeters en anderen. De bewindsvro­uw heeft de dc’s op het hart gedrukt om hun verantwoor­delijkheid op zich te nemen en kordaat op te treden, binnen de perken van de wet. Samsoedien, zelf gewezen dc, zegt dat de regering hard werkt om de vraagstukk­en rond grondzaken op te lossen, maar als er niet adequaat wordt opgetreden tegen kwaadwilli­gen, zal er volgens haar sprake zijn van dweilen met de kraan open. “Om te ordenen moet je soms hard zijn”, aldus de minister. Ze mogen niet schromen om de hulp van de politie in te roepen. Minister Getrouw heeft de volledige medewerkin­g van de politie toegezegd, als de dc’s de sterke arm nodig mochten hebben. Hij heeft ook tips gegeven hoe om te gaan met specifieke situaties. De ministers en dc’s hebben afgesproke­n dat de richtlijne­n van de procureur-generaal in acht zullen worden genomen.

De dc’s hebben tijdens de vergaderin­g verschille­nde casussen besproken en van gedachten gewisseld over hoe daarmee om te gaan. Ze hebben ook oplossings­modellen aangedrage­n en voorstelle­n gedaan, die bij het maken van beleid kunnen worden meegenomen. Dikan heeft een beroep gedaan op de dc’s om zoveel als mogelijk met elkaar af te stemmen. Hij merkte op dat ook nutsbedrij­ven erop moet worden gewezen dat ze geen aansluitin­gen moeten doen bij woningen die zonder een bouwvergun­ning zijn opgezet. Na de behandelin­g van probleemsi­tuaties met betrekking tot de houtsector heeft de minister aangekondi­gd dat er bij de volgende vergaderin­g ook het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n en de Stichting Bosbeheer en Bostoezich­t zullen worden uitgenodig­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname