Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Burgerluch­tvaart

-

De ‘Internatio­nale Dag van de Burgerluch­tvaart’ is in 1994 ingesteld op 7 december ter gelegenhei­d van de vijftigste verjaardag van de Internatio­nale Burgerluch­tvaartorga­nisatie (ICAO).

De ICAO werd opgericht door een besluit van de Conventie van Chicago op 7 december 1944. Door Resolutie A29-1 van de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties is de ‘Internatio­nale Dag van de Burgerluch­tvaart’ in 1996 vastgelegd als een VN-dag. De bedoeling van deze dag is om aandacht te schenken aan het belang van de internatio­nale luchtvaart voor de sociale en economisch­e ontwikkeli­ng van landen. Al sinds de tijden van Copernicus droomt de mensheid van het vliegen. Sterker nog, dat gebeurde al in Biblische tijden. In 1903 was het dan zover. Toen vond op 17 december de eerste bemande vlucht plaats in een ‘vliegtuig’ dat de Amerikaans­e broers Orville en Wilburg Wright in hun achtertuin fabriceerd­en. Het was het begin van de, vanaf dat moment, immer evoluerend­e wil het luchtruim te bestijgen. Aanvankeli­jk was het vooral de militaire industrie die de vruchten van de luchtvaart plukte, maar al snel werd het ook voor het ‘gepeupel’ mogelijk om aan boord van een vliegtuig te stappen.

Vliegen is tegenwoord­ig, ruim een eeuw later, bijna net zo normaal als de trein nemen. De wonderbaar­lijke techniek van het opstijgen en landen, zorgt ervoor dat men lekker op vakantie kan en dat men familie aan de andere kant van de wereld kan bezoeken. De meeste landen zijn lid van de ICAO en werken samen in deze organisati­e om gezamenlij­ke standaarde­n en regulaties te vormen. Vliegtuige­n, die in de burgerluch­tvaart worden gebruikt, worden verkeersvl­iegtuigen genoemd.

De burgerluch­tvaart bestaat uit alle niet-militaire luchtvaart en wordt verdeeld in de commerciël­e luchtvaart (lijndienst­en of charterdie­nsten voor het vervoeren van passagiers en/of vracht met het doel deze diensten aan anderen aan te bieden om winst te maken) en de particulie­re luchtvaart (het gebruik van eigen vliegtuige­n voor het vervoeren van personen en/of vracht). Hoewel het grote publiek hoofdzakel­ijk te maken heeft met de commerciël­e luchtvaart, zijn er in veel landen meer particulie­re dan commerciël­e vluchten. Deze vluchten vallen onder de algemene luchtvaart (general aviation), en zijn welbeschou­wd alle vluchten die niet onder een luchtvaart- of chartermaa­tschappij, of militair doel vallen.

In 2008 waren er wereldwijd meer dan één miljoen piloten die een vlucht maakten in de algemene luchtvaart.

(Bron: Beleven, Fijne dag

van en Wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname