Times of Suriname

Stapt op tijdens live radio-uitzending en wordt later dood teruggevon­den

-

BBC-presentato­r Vicki Archer liep in augustus midden in een radio-uitzending weg. De gescheiden moeder van drie kinderen werd enkele uren later thuis dood teruggevon­den.

De 41-jarige Vicki Archer presenteer­de samen met Adam Green het BBCprogram­ma Radio Shropshire dat van 3 uur ‘s middags tot 7 uur ‘s avonds te horen was. Rond vijf uur stapte de vrouw midden in de uitzending plots op. Aan haar collega’s zei ze van streek te zijn en even behoefte te hebben aan rust. Daarop vertrok ze naar huis. Enkele uren later werd ze door haar stiefvader levenloos op zolder teruggevon­den. De man kwam samen met zijn vrouw langs om een kleine reparatie in huis te doen, maar kreeg geen gehoor, hoewel de auto van Archer buitenston­d. Omdat Archer in het verleden al twee eerdere zelfmoordp­ogingen gedaan had, kreeg de 64-jarige Lee Holyoake al snel argwaan. “Ik was eerder langs het huis gereden en had toen een vrouw, die op Vicki leek, binnen zien gaan. Het irriteerde me dat degene die het huis binnen was gegaan, niet open deed. De man wist niet goed wat hij moest doen, dus reed hij terug naar zijn eigen huis om zijn vrouw op te halen. “Samen gingen we naar de studio, waar een van haar collega’s vertelde dat ze om vijf uur gestopt was met werken omdat ze zich niet goed voelde. Ze had gezegd dat ze morgen weer terug zou zijn.” Op dat moment gingen alle alarmbelle­n af bij Holyoake en zijn vrouw. “Victoria heeft al twee eerdere zelfmoordp­ogingen gedaan en ze leed aan een depressie.” Het koppel spoedde zich zo snel mogelijk terug naar het huis Vicki, waar ze op de ramen en deuren begonnen te bonken om binnengela­ten te worden. Ik kon de deur niet open krijgen met mijn sleutel, aangezien er een sleutel aan de binnenkant zat”, zegt Holyoake, die uiteindeli­jk via het slaapkamer­raam van Vicki binnen kon komen, nadat hij een ladder van de buren kon lenen. “Er waren geen tekenen van inbraak”, zegt de man, die zijn stiefdocht­er ook niet direct kon vinden. “Ik belde m’n vrouw om me te komen helpen. Ze zei dat ik de zolder moest checken. Daar vond de man zijn stiefdocht­er. Hij belde onmiddelli­jk de hulpdienst­en, die hem telefonisc­h instructie­s gaven om de vrouw te reanimeren, wat de man bleef doen tot de hulpdienst­en arriveerde­n.

Helaas mocht het niet meer baten: de hulpverlen­ers verklaarde­n de vrouw kort na hun aankomst dood. Uit de autopsie blijkt nu dat de vrouw licht verhoogde alcohol- en medicijnwa­arden in haar bloed had, maar dat deze geen rol hebben gespeeld bij haar dood. De officiële doodsoorza­ak is zelfmoord.

In de dagen voor haar dood, postte de depressiev­e Vicki verschille­nde berichten over haar demonen en geestelijk­e gezondheid­sproblemen. Ze deelde het nummer van de zelfmoordl­ijn en schreef over ‘pijnlijke roddels’: “Roddels zijn zelden vriendelij­k, positief of aanmoedige­nd. Het is bijtend, kwetsend en heeft normaal niets met jou te maken. Je hoeft er geen deel van uit te maken. Zeg nee en ga weg.”

“We kunnen het nog steeds niet geloven dat Vicki er niet meer is”, zegt Vicki’s familie in een verklaring. “Haar levensvreu­gde was aanstekeli­jk, ze was een fantastisc­he moeder en dochter en haar charme maakte iedereen die haar kende aan het lachen. Ze kon een kamer oplichten. We zullen haar altijd missen en we willen haar en alles wat ze bereikt heeft in ere houden. Daarom zullen we in de lente een herdenking­sceremonie van haar leven houden. Voor nu willen we iedereen bedanken voor hun steun en vriendscha­p die ons helpt om dit vreselijke verlies te verwerken.” (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname