Times of Suriname

Partijen Jemen eens over gevangenen­ruil

-

ZWEDEN - De strijdende partijen in Jemen zijn het eens geworden over een gevangenen­ruil. Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties Martin Griffiths in Zweden gezegd. Door de ruil kunnen duizenden families worden herenigd. Het Internatio­nale Rode Kruis meldde dat er minstens vijfduizen­d mensen zouden worden vrijgelate­n. In de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn gisteren de langverwac­hte nieuwe vredesbesp­rekingen begonnen tussen de Houthi-rebellen en de Jemenitisc­he regering. De onderhande­lingen hebben als inzet een einde te maken aan de burgeroorl­og in het straatarme land. Sinds 2016 zijn er geen gesprekken meer gevoerd en de laatste poging in Genève in september mislukte toen de Houthi’s niet verschenen.

De bijeenkoms­t is op de agenda gezet onder druk van westerse landen en de VN die een einde willen maken aan de bijna vier jaar durende oorlog. Door het conflict zijn al tienduizen­den mensen om het leven gekomen. Voor miljoenen anderen dreigt de hongerdood. De Verenigde Naties beschrijve­n de situatie daar als de ernstigste humanitair­e crisis ter wereld van dit moment.

In Jemen vechten de Houthi’s tegen de internatio­naal erkende regering, die wordt gesteund door een door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Het soennitisc­he Saoedi-Arabië beschouwt de rebellen als bondgenote­n van zijn sjiitische aartsvijan­d Iran.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname