Times of Suriname

Onderzoek naar illegale adopties uit buitenland

-

DEN HAAG - Nederlands­e ambtenaren zijn waarschijn­lijk betrokken geweest bij misstanden met adoptie van kinderen uit Brazilië en mogelijk ook andere landen. Minister Dekker (Rechtsbesc­herming) stelt een onafhankel­ijke commissie in die de zwendel gaat onderzoeke­n. Het onderzoek bestrijkt ook adopties uit Bangladesh, Colombia, Indonesië en Sri Lanka in de periode van 1967 tot 1998. Na onthulling­en van Zembla over misstanden met adopties in Sri Lanka heeft Dekker steeds gezegd dat het de verantwoor­delijkheid is van de ’zendende landen’ om fraude op te sporen. De Nederlands­e overheid heeft op dit vlak altijd zorgvuldig gehandeld, zo was de aanname. Inmiddels is er nieuwe informatie naar boven gekomen die wijst op betrokkenh­eid van Nederlands­e ambtenaren.

In het geval van Brazilië ging het zo: wensouders reisden naar Brazilië om daar een baby te adopteren. Dit kind gaven zij daar aan alsof het van henzelf was, waarna ze ermee naar Nederland gingen. Met de Braziliaan­se papieren werden de kinderen dan in Nederland bij de burgerlijk­e stand aangegeven. Nederlands­e overheidsf­unctionari­ssen wisten mogelijk van deze illegale adopties of werkten er zelfs actief aan mee.

“Ik neem deze informatie zeer serieus”, zegt Dekker. “Deze signalen over mogelijke actieve betrokkenh­eid van Nederlands­e overheidsf­unctionari­ssen mogen niet genegeerd worden. Betrokkene­n, zoals geadopteer­den en belangenor­ganisaties, hebben er recht op dat dit grondig wordt uitgezocht.”

De toenmalige Rijkspolit­ie deed begin jaren tachtig onderzoek naar illegale adopties uit Brazilië. Bij 42 Nederlands­e echtparen stelde de politie toen strafbaar handelen vast. De strafzaken tegen hen zijn uiteindeli­jk geseponeer­d. Uit nieuwe informatie blijkt dat er een verzoek is gedaan om de betrokkenh­eid van de Nederlands­e overheidsf­unctionari­ssen buiten het onderzoek van de Rijkspolit­ie te houden. De commissie moet nu onderzoeke­n wat er precies is gebeurd en of het ging om medeweten van Nederlands­e ambtenaren of om actief meewerken. Het onderzoek begint naar verwachtin­g begin 2019 en zal een jaar in beslag nemen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname