Times of Suriname

IMF roept op tot gelijkere beloning zzp’ers en werknemers

-

VS - De verschille­n tussen werknemers met een vast of tijdelijk contract en zzp’ers moeten worden verkleind en de lonen zouden omhoog moeten. Dat stelde het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) gisteren in een rapport over Nederland. Ook is het volgens het IMF tijd om het pensioenst­elsel te hervormen. Dan kunnen ook meer zzp’ers daaraan deelnemen. De belastingr­egels voor werknemers en zzp’ers en de verschille­n in sociale beschermin­g moeten volgens het IMF worden aangepakt. De loonbelast­ing kan nog wel iets lager, maar de huidige voorgestel­de verlaging van die belasting en de verhoging van het lagere btw-tarief zijn goede eerste stappen, zei IMF-econoom Tom Dorsey in een toelichtin­g.

Tegelijker­tijd mag de flexibilit­eit op de arbeidsmar­kt worden vergroot. Als dat laatste gebeurt, zijn bedrijven volgens hem ook eerder geneigd om de salarissen te verhogen. Ook op pensioenvl­ak moet het verschil tussen werknemers en zzp’ers aangepakt worden. Door het pensioenst­elsel te hervormen naar een systeem met persoonlij­ke potten, komt er meer transparan­tie en minder onzekerhei­d. Zo een systeem is ook aantrekkel­ijker voor zelfstandi­gen.

Het IMF wil ook dat verdere stappen worden gezet om de schulden van huishouden­s te verlagen. De afgelopen jaren zijn al maatregele­n genomen om de hypotheeks­chulden te verlagen. Het maximale leenbedrag voor hypotheken moet echter nog verder omlaag en de hypotheekr­enteaftrek moet wat de IMF-economen betreft verdwijnen. Huren en kopen worden dan hetzelfde behandeld.

Verder stagneert de groei van het midden- en kleinbedri­jf. Die ondernemin­gen kunnen onder meer moeilijk aan krediet komen en hebben moeite bij het vinden van personeel. Het IMF zou een kredietbur­eau willen zien voor bedrijven, waardoor banken sneller de kredietwaa­rdigheid kunnen inschatten. Ook moet er meer geld naar onderzoek en ontwikkeli­ng. Overigens is de Nederlands­e economie volgens het IMF in een relatief goede staat en wijst erop dat de overheid nog wat bestedings­ruimte heeft. Terwijl de regering stuurt op een sluitende begroting, staat het Europese stabilitei­tspact een tekort van 0,5 procent van het bruto binnenland­s product toe.

De organisati­e voorziet voor komend jaar een economisch­e groei van 2,25 procent, iets lager dan de eerder voorspelde 2,6 procent. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname