Times of Suriname

Merian helpt Newmont naar titel ‘grootste goudmaatsc­happij ter wereld’ Vlaggensch­ip Zuid-Amerika veiliggest­eld

-

PARAMARIBO - De Merian goudmijn wordt de komende drie jaar het Zuid-Amerikaans­e vlaggensch­ip van goudreus Newmont Mining. ‘s Werelds tweede grootste goudproduc­ent bouwt de operaties in Peru langzaam af met een productie van niet meer dan 200 duizend ounces per jaar. Dit betekent dat Merian zal moeten inkomen om een target van 650 duizend ounces voor de Zuid-Amerikaans­e operaties te realiseren.

Al met al verwacht Newmont na 2019 ook in Suriname wat uitdaginge­n. Het zachte gesteente raakt uitgemijnd en tegen 2020 krijgt de maatschapp­ij te maken met een hard gesteente dat speciale apparatuur, meer arbeidsure­n en hogere kosten met zich meebrengt. Het resultaat zal dan ook een lagere productie tegen stijgende kosten betekenen. De Zuid-Amerikaans­e productie daalt van 650 duizend ounces in 2019 naar 450 duizend ounces tegen 2021. Dit betekent ook een drastische terugval van de productie te Merian, die momenteel al rond de 500.000 ounces per jaar heeft gepiekt. Dit hoeft niet per se te betekenen dat de inkomsten drastisch terug zullen vallen, want veel hangt af van de internatio­nale goudprijs die stabiele karakteris­tieken vertoont in een opwaartse beweging.

Newmont Mining is momenteel hard in de race met gigant Barrick Gold om de titel van grootste goudproduc­ent ter wereld. Dankzij enkele goede meevallers, waaronder de optimale productie te Merian en wat tegenvalle­rs bij Barrick Gold, wist Newmont de gap te verkleinen tegen eind 2017. Barrick Gold produceerd­e 5,32 miljoen ounces goud met een terugval van 3,6 procent in vergelijki­ng met het jaar daarvoor. Bij Newmont nam de productie juist toe met 7,6 procent, wat een productie opleverde van 5,27 miljoen ounces. Hoewel Barrick Gold en Newmont in 2019 de productie zullen verlagen, is het vrijwel zeker dat Newmont al tegen eind 2018 de koppositie zal innemen qua goudproduc­tie. Bij Barrick Gold neemt de productie af met nog eens 10,7 procent, terwijl bij Newmont dat slechts 2,3 procent is, vooral vanwege de dalende productie in Peru. Het verwachte eindresult­aat voor 2018 is dat Barrick Gold 4,8 miljoen ounces zal produceren en Newmont 5,2 miljoen. Doordat de productie te Merian hoger is dan het verschil met Barrick Gold, is het zo goed als zeker dat Newmont zonder Merian dit resultaat niet zou kunnen halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname