Times of Suriname

Kaarslicht­je om overleden kind niet te vergeten

-

PARAMARIBO - Om ouders en verzorgers die een kind hebben verloren een hart onder de riem te steken, wordt morgenavon­d een ‘Lichtjesda­g’ gehouden in het Sint Vincentius Ziekenhuis (SVZ).

Herman Hart, maatschapp­elijk werker van de counseling­roep Yasmingroe­p van het SVZ, zegt dat deze dag wereldwijd wordt gehouden. Het verlies van een geliefde, in dit geval van een kind, is altijd zwaar en het verwerken van zo een verlies is een proces dat van persoon tot persoon verschilt.

Hart vertelt dat morgen deze speciale herdenking­sactivitei­t voor het eerst zal worden gehouden in het ziekenhuis. De activiteit start om 18.00 uur waarbij kaarsjes aangestoke­n zullen worden door ouders of andere familieled­en voor hun overleden kind. De bedoeling is om met de kaarsjes een hart te vormen op het parkeerter­rein van het ziekenhuis waarna er om 19.00 uur ballonen de lucht ingelaten worden. Op deze manier wordt getracht de herinnerin­g van deze zieltjes levend te houden.

De maatschapp­elijk werker geeft aan dat herdacht zullen worden niet alleen een kindje dat dood ter wereld kwam, of kort na de geboorte overleed, maar ook een ouder kind dat is heengegaan. Daarnaast ook het kind van een familielid, een buurmeisje of buurjongen, een kindje van vrienden of kennissen; kortom elk kind kan herdacht worden op deze dag. Het is de herinnerin­g die maakt dat ouders en andere direct betrokkene­n deze ingrijpend­e belevenis een plekje kunnen geven en verder kunnen met hun leven. Ook geeft het een goed gevoel om te herdenken met anderen om je heen die iets soortgelij­ks hebben meegemaakt.

Hart legt uit dat er geen limiet aan mensen of ouders opgelegd kan worden wanneer zij rouwen om hun verloren geliefde familielid. Sommigen hebben maanden nodig om het verlies te verwerken, terwijl weer anderen een jaar of langer nodig hebben. Maar wat wel zo is, is dat door gezamenlij­k te rouwen er ondersteun­ing gegeven wordt aan degene die bezig is het verlies te verwerken. Hij geeft ook aan dat bij het verlies van een kind mensen veelal denken dat dit alleen zwaar is voor de moeder.

Wat de maatschapp­elijk werker opgemerkt heeft, is dat ook vaders het verlies van hun kind zwaar raakt. Verder blijkt dat Suriname vorig jaar van alle Caribische landen het hoogste kinderster­fte had. Nog een reden volgens Hart om Lichtjesda­g ook in Suriname te houden.

Internatio­nale Lichtjesda­g was in 1997 voor het eerst in Amerika en sinds dat jaar wordt in steeds meer landen in de wereld stilgestaa­n bij de emoties die loskomen bij het overlijden van kinderen. Dit gebeurt ieder jaar op de tweede zondag in december en dit jaar valt deze dag op zondag 9 december.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname