Times of Suriname

Maria Onbevlekte Ontvangeni­s

-

De Onbevlekte Ontvangeni­s van Maria dat op 8 december met een hoogfeest gevierd wordt, is een dogma van de rooms-katholieke kerk. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door vast te stellen dat zij ter wereld kwam zonder door de erfzonde te zijn belast.

Maria werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstig­e verlossing door haar zoon Jezus Christus toegepast. Een officiële feestdag (vrije dag) in onder andere Italië, Spanje, Portugal, Oostenrijk en delen van Zwitserlan­d.

Het dogma werd op 8 december 1854 afgekondig­d door paus Pius IX en zette onder roomskatho­lieken een nieuwe golf van Mariaverer­ing in gang. Omdat het dogma niet expliciet vermeld wordt in de Bijbel, wordt het door de protestant­se kerken afgewezen. Katholieke­n wijzen daarop dat er wel degelijk in de Bijbel een passage staat, waarin God zegt dat “niets dat onrein is de Tempel zal binnengaan”. Het menselijk lichaam wordt in de Bijbel vaak genoemd als tempel van de Heilige Geest. Volgens deze zienswijze kan ook de Heilige Geest nergens komen of binnentred­en waar onzuiverhe­id heerst. Aangezien Jezus Christus waarlijk God en waarlijk mens was, kon ook Hij pas incarneren als de plek van incarnatie ook zuiver was.

Het dogma van de Onbevlekte Ontvangeni­s wordt vaak verward met een ander dogma: dat van Jezus’ geboorte uit een maagd.

Een feestdag in Andorra, Chili, Colombia, Costa Rica, Equatoriaa­l Guinea, Europese Unie, Italië, Malta, Monaco, Nicaragua, Oost-Timor, Oostenrijk, Peru, Portugal, San Marino, Spanje, Vaticaanst­ad, Verenigd Koninkrijk (UK), Zwitserlan­d.

In het Franse Lyon wordt het feest van de Onbevlekte Ontvangeni­s van Maria sinds 1852 jaarlijks gevierd door de huizen en de stad te verlichten ter ere van Maria tijdens het Fête des lumières. Verder begeeft zich een stoet van de Cathédrale Saint-Jean naar de Notre-Dame de Fourvière, van oudsher om wassen kaarsen en gouden écu’s aan de maagd Maria te schenken.

(Bron: Beleven en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname