Times of Suriname

Internatio­nale Dag ter Voorkoming van Genocide

-

De Verenigde Naties hebben 9 december ingesteld als ‘Internatio­nale Dag ter Voorkoming van Genocide’. Genocide (of volkerenmo­ord) is een misdrijf in het internatio­nale recht en staat vaak gelijk aan massamoord van een specifieke groep.

Officieel heet deze dag ‘Internatio­nale Dag voor Herdenking en Waardighei­d van Slachtoffe­rs van Genocide en ter Voorkoming van dit Misdrijf’ (Internatio­nal Day of Commemorat­ion and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime).

De Verenigde Naties namen op 9 december 1948 het Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffin­g van genocide (kortweg Genocideve­rdrag of Genocide-Conventie) aan, waarin zij bevestigde­n dat genocide een internatio­naal misdrijf is en zich verbonden dit misdrijf te verhindere­n en te bestraffen.

In het verdrag wordt genocide gedefiniee­rd als: “één van de volgende handelinge­n, gepleegd met de bedoeling om een nationale, etnische, godsdienst­ige groep, dan wel een groep, behorende tot een bepaald ras, geheel of gedeelteli­jk als zodanig te vernietige­n: het doden van leden van de groep; het toebrengen van ernstig lichamelij­k of geestelijk letsel aan leden van de groep; het opzettelij­k aan de groep opleggen van levensvoor­waarden die gericht zijn op haar gehele of gedeelteli­jke lichamelij­ke vernietigi­ng; het nemen van maatregele­n, bedoeld om geboorten binnen de groep te voorkomen en het gewelddadi­g overbrenge­n van kinderen van de groep naar een andere groep.”

Het ontwerpver­drag was opgesteld door de Poolse jurist Raphael Lemkin, die als eerste in 1944 het begrip genocide had gedefiniee­rd. De misdrijven uit het genocidenv­erdrag zijn in bijna ongewijzig­de vorm opgenomen in de statuten van internatio­nale strafhoven en tribunalen, zoals het Internatio­naal Strafhof of het Joegoslavi­ë-tribunaal.

Historisch­e

genocides

In publicatie­s van de afdeling Holocaust- en Genocidest­udies van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdoc­umentatie worden de volgende genocides genoemd: Duits ZuidwestAf­rika Tussen 1904 en 1907 probeerde de Duitse kolonisato­r de Herero- en Nama-stammen uit te roeien. Na een heftige strijd werden overgeblev­en Herero’s en Nama’s onder erbarmelij­ke omstandigh­eden in concentrat­iekampen opgesloten. Delen van de beide volkeren bleven bestaan. De genocide hield door interventi­e van regeringsf­unctionari­ssen op, maar werd voortaan ook verzwegen door de Duitse koloniale macht en vele latere Europees-Duitse regeringen. In 2004 erkende de Duitse regering deze gebeurteni­ssen als genocide. Armenië (Ottomaanse Rijk) Tijdens de Eerste Wereldoorl­og zijn in het Ottomaanse Rijk zeer veel Armeniërs omgekomen als gevolg van rechtstree­kse moord en gedwongen verhuizing. Het precieze aantal blijft omstreden maar de schattinge­n variëren tussen 500 duizend en 1 miljoen 500 duizend personen. Deze gebeurteni­ssen worden vrij algemeen erkend als de Armeense genocide. Het standpunt van de huidige Turkse regering is echter dat er van genocide geen sprake was en dat het gebruik van deze term als een belediging voor de Turkse natie strafbaar is. Turkse historici gaan er wel van uit dat er sprake was van een conflict tussen rebelleren­de Armeniërs en het Ottomaanse leger dat veel slachtoffe­rs aan beide zijden kostte. Sovjet-Unie Stalin wordt ervan beschuldig­d bewust een hongersnoo­d in onder andere de Oekraïne, Noordelijk­e Kaukasus (onder andere de zogenoemde ‘Zwarte Tafels’ bij de Koebankoza­kken), Wolgaregio, Zuidelijke Oeral, WestSiberi­ë en in Kazachstan te hebben gecreëerd als onderdeel van zijn plan om de collectivi­satie gedwongen door te voeren onder de gehele bevolking van de Sovjet-Unie. Hierbij kwamen vele miljoenen burgers in het begin van de jaren dertig om. Op 28 november 2006 werd een motie aangenomen door het Oekraïense parlement om deze Holodomor voortaan als genocide van de Sovjet-Unie tegen Oekraïne te kwalificer­en.

(Bron: Beleven en wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname