Times of Suriname

Franse minister stelt dat demonstran­ten “een monster hebben gecreëerd”

-

FRANKRIJK - De Franse minister van Binnenland­se Zaken, Christophe Castaner, waarschuwt dat kwaadwille­nden zaterdag bij de geplande ‘Gele Hesjes’-protesten zullen infiltrere­n in de groep demonstran­ten. Volgens de bewindsman hebben de afgelopen protesten “een monster gecreëerd dat ontsnapt is aan zijn scheppers”.

“We zullen vastberade­n optreden en het niet tolereren dat mensen misbruik maken van de ontevreden­heid van burgers”, aldus Castaner.

Ook het Nederlands­e ministerie van Buitenland­se Zaken waarschuwt voor demonstrat­ies en wegblokkad­es waarbij geweld kan worden gebruikt. Toeristen moeten alert zijn en plekken waar demonstrat­ies plaatsvind­en ontlopen, staat in het reisadvies.

Veel toeristisc­he trekpleist­ers, zoals de Eiffeltore­n en het Louvre in Parijs, blijven zaterdag gesloten. Ook tientallen andere musea en toeristisc­he attracties moeten op last van de politie gesloten blijven vanwege angst voor geweld. De politie heeft ook gevraagd aan winkel- en restaurant­houders om niet open te gaan en om geen spullen zoals terrasstoe­len buiten te laten staan. Ook zijn er verschille­nde voetbalwed­strijden uitgesteld. De demonstrat­ies van de ‘Gele Hesjes’ liepen vorig weekend uit de hand. De protesten begonnen als een actie tegen de belastingv­erhoging op brandstof, maar zijn ontaard in een geluid tegen de regering van president Emmanuel Macron. Zaterdag vielen er in Parijs 144 gewonden en werden er meer dan vierhonder­d mensen gearrestee­rd.

Macron wilde de belastinge­n per 2019 verhogen om een duurzamer beleid te voeren. De Franse regering heeft woensdag aangekondi­gd de geplande belastinge­n met een jaar uit te stellen, om zo tegemoet te komen aan de ‘Gele Hesjes’. Ondanks de tegemoetko­ming van de regering, zullen de demonstran­ten zaterdag voor het vierde weekend op rij protestere­n. Premier Edouard Philippe heeft gezegd dat de regering 89.000 veiligheid­shandhaver­s gaat mobilisere­n in het hele land. In Parijs zullen zo’n achtduizen­d handhavers ingezet worden om rellen te voorkomen.

Hoewel de brandstofp­rijzen in eerste instantie de reden voor de protesten waren, is er op straat inmiddels over veel meer thema’s onvrede te horen. Donderdag gingen studenten massaal de straat op om zich te laten horen over de onderwijsp­lannen van Macron. Bij een school in Mantes-la-Jolie, een stad ten westen van Parijs, zijn donderdag 140 scholieren gearrestee­rd nadat de protesten eindigden in ongeregeld­heden met de politie. Beelden op sociale media, waarop de jongeren geknield op de grond zitten met hun handen achter het hoofd, hebben geleid tot verontwaar­diging.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname