Times of Suriname

Trump draagt William Barr voor als nieuwe minister van Justitie

-

VS - De Amerikaans­e president Donald Trump gaat William Barr voordragen als de nieuwe minister van Justitie. Barr vervulde die functie eerder in de regering van de pas overleden oudpreside­nt George H.W. Bush. Trump heeft zijn keuze gisteren bekendgema­akt tijdens een persconfer­entie. “Barr was vanaf dag één mijn eerste keuze”, laat hij weten. “Hij is een geweldige man, een geweldige persoon en een briljante man.” De president is sinds het ontslag van Jeff Sessions vorige maand op zoek naar een nieuwe minister van Justitie. Sessions’ stafchef Matthew Whitaker vervult nu tijdelijk die functie.

Barr was van 1991 tot en met 1993 ook al justitiemi­nister. In zijn laatste jaar verliet hij de politiek voor een baan bij een grote telefoonma­atschappij. Tien jaar geleden ging hij met pensioen. Barr steunde Trumps besluit om FBI-directeur James Comey in mei 2017 te ontslaan. Comey leidde destijds het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 2016. Het onderzoek werd daarna overgenome­n door speciaal speciaal aanklager Robert Mueller.

Sessions trok zich terug uit het Ruslandond­erzoek toen bekend werd dat hij mogelijk ook onderzocht zou worden. Als Barr benoemd wordt tot minister van Justitie, wordt hij verantwoor­delijk voor dat onderzoek. Momenteel houdt onderminis­ter Rod Rosenstein toezicht. De benoeming van Barr moet door de Senaat worden goedgekeur­d, maar dat geldt als een formalitei­t. Trump maakte gisteren ook bekend dat hij Heather Nauert gaat aanstellen als nieuwe Amerikaans­e VN-ambassadeu­r. Nauert was eerder tv-presentatr­ice bij de omroep FOX en werd in april 2017 woordvoerd­er op het ministerie van Buitenland­se Zaken.

Ze moet bij de Verenigde Naties Nikki Haley opvolgen die de Amerikaans­e ambassadeu­r is sinds begin 2017 en er eind dit jaar mee ophoudt.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname