Times of Suriname

Olieprijs schiet hoger, OPEC-deal nadert

-

AMSTERDAM - De prijs van Brentolie is gistermidd­ag 5 procent gestegen. De markt rekent op een akkoord tot beperking van de olieproduc­tie door het kartel OPEC met 1,2 miljoen vaten per dag.

Dat is meer dan de 1 miljoen dagproduct­ie waar gisteravon­d op werd gehoopt, nadat verscheide­ne OPEC-landen het overleg afbraken en de persconfer­entie in Wenen moest worden uitgesteld. Bronnen rond de OPECbijeen­komst die sinds gisteren officieel loopt bevestigen dat het niet-OPEC-lid Rusland voor voldoende steun heeft gezorgd om kraan dichter te draaien en zo de prijs hoger te zetten.

Moskou gaat volgens dit bericht per dag 400.000 vaten per dag minder leveren. Russen minderen Het tarief van een termijncon­tract staat nu op $ 63 voor een vat Brentolie.

Om het bokkende OPEClid Iran, dat lijdt onder Amerikaans­e sancties, over de streep te trekken is Iran volgens deze bronnen de mogelijkhe­id geboden tijdelijk flink minder te produceren om aan de stijgende prijs te kunnen verdienen.

Trump speelt rol Iran eiste eerder dat de Verenigde Staten zijn sancties zou intrekken.

OPEC en de oliegemeen­schap wacht vrijdag ook op de eerste tweet van president Trump. Hij waarschuwd­e eerder dat het oliekartel zijn uitstroom van ruwe olie moet blijven opvoeren om benzinepri­jzen laag te houden.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname