Times of Suriname

Beleggers nerveus om kwestie PostNL

-

AMSTERDAM - Beleggers in PostNL worden mogelijk wat nerveus vanwege perikelen als actiedreig­ing door vakbond FNV. Zeker met het oog op de soortgelij­ke problemen die recent aan de basis stonden van een forse koersdalin­g bij de Belgische branchegen­oot Bpost. Dat schrijven kenners van de Belgische bank KBC. Volgens INGanalist­en is de situatie bij PostNL geenszins te vergelijke­n met die bij Bpost.

KBC houdt vertrouwen in de strategie van het postbedrij­f. PostNL beloofde eerder in zes jaar tijd de kosten structuree­l met 500 miljoen euro omlaag te brengen. Daarvan is sinds eind 2015 nu 145 miljoen euro gerealisee­rd. Het bedrijf heeft wel aangegeven dat, gelet op de brede steun in de Tweede Kamer voor een fusie tussen PostNL en Sandd en de uitkomsten van postdialoo­g, mogelijk niet geheel aan het beoogde besparings­doel kan worden voldaan, zo benadrukt KBC. Evengoed is het PostNL er alles aan gelegen de kosten verder omlaag te krijgen. De actiedreig­ing door FNV, zo kort voor de drukke kerst- en nieuwjaars­periode, is volgens KBC een beproefd concept voor vakbonden. KBC benadrukt dat momenteel alleen FNV uit onvrede over de cao-onderhande­lingen zijn kont tegen de krib gooit. De grootste personeels­vertegenwo­ordiger binnen PostNL is de BvPP. Daarnaast spelen ook CNV en VHP2 een rol. FNV was vorig jaar ook de laatste van de bonden die akkoord ging met cao-voorstelle­n en regelingen over zaterdagbe­zorgingen, aldus de KBC-kenners.

Overdreven reactie

De lezing over vakbondsta­ctiek en het beperkte FNVbelang in de onderhande­lingen deelt ook ING. FNV probeerde in september al eens een staking op poten te zetten, maar die poging mislukte, benadrukt ING. Daarnaast zijn onderhande­lingen over een cao pas net gestart. In het verleden liepen gesprekken tussen de partijen doorgaans constructi­ef. Gelet op de stevige koersdalin­g van donderdag is volgens ING, die spreekt van een overdreven reactie, momenteel sprake van een gunstig instapmome­nt. FNV eist dit keer onder meer een structurel­e loonsverho­ging van 5 procent tot een minimum van 100 euro extra per maand, minder werkdruk en meer vaste banen. Op 12 december staat een volgend overleg gepland.

KBC houdt vast aan zijn koopadvies op PostNL met een koersdoel van 4,50 euro. Ook ING heeft een koopadvies op PostNL met een koersdoel van 5 euro. Het aandeel noteerde gisteren omstreeks 09.35 uur 1,1 procent hoger op 2,25 euro.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname