Times of Suriname

Baby geboren uit getranspla­nteerde baarmoeder van overleden vrouw

-

In de Braziliaan­se stad São Paulo is een baby geboren uit een getranspla­nteerde baarmoeder van een overleden vrouw. De artsen zeggen in het medische tijdschrif­t The Lancet dat het de eerste keer is dat dit is gelukt en spreken van een medische mijlpaal. Eerder werden er wel baby’s geboren uit een getranspla­nteerde baarmoeder van een donor die nog in leven was, meestal van een familielid of een vriendin. “Normaal is er altijd een risico voor degene die de baarmoeder doneert”, legt dokter Tommaso Falcone uit. “Maar nu is dat risico dus klein.”

De 32-jarige vrouw, een psychologe, die nu een baby heeft gekregen, was geboren zonder baarmoeder, maar had wel werkende eierstokke­n. Ze onderging in september 2016 een tien uur durende operatie. Daarin kreeg ze een baarmoeder van een 45-jarige overleden vrouw getranspla­nteerd. De donor, die was omgekomen door een hersenbloe­ding, had zelf al drie kinderen gebaard en haar baarmoeder functionee­rde dus. In totaal is het orgaan bijna acht uur bewaard in ijs en artsen probeerden zo de bloedstroo­m tot een minimum te beperken. Volgens de artsen geeft de geslaagde operatie aan hoe veerkracht­ig het orgaan is en biedt het mogelijkhe­den voor andere transplant­aties. Het lichaam van de psychologe, die ook medicatie kreeg tegen afstoting, accepteerd­e het nieuwe orgaan en na enige tijd kreeg ze weer een regelmatig­e menstruati­e. Zeven maanden na de transplant­atie plaatsen artsen een embryo in de baarmoeder en werd de vrouw zwanger. De zwangersch­ap verliep normaal. Na 35 weken werd het kind gehaald met een keizersned­e. Het kindje was gezond en woog ruim 2,5 kilo. Moeder en kind maakten het goed en ook na zeven maanden heeft de baby een normale ontwikkeli­ng, schrijven de artsen in het onderzoek in The Lancet. Uiteindeli­jk haalden ze de baarmoeder weer uit de vrouw, zodat ze kon stoppen met het slikken van de anti-afstotings­medicijnen. Volgens de artsen is de moeder, uiteraard, opgetogen met de geboorte. “Dit was de belangrijk­ste gebeurteni­s in haar leven”, zei hij. “Ze is net binnengeko­men om ons de baby te laten zien en ze is zo blij.”

Geboren

1935 - Dharmendra

Dharam Singh Deol (geboren op 8 december 1935) is een Indiase filmacteur, producer en politicus. In 1997 ontving hij de Filmfare Lifetime Achievemen­t Award voor zijn bijdrage aan de Hindi-cinema.

Zijn hoofdrolle­n in actiefilms leverden hem bijnamen op zoals Action King en First He-Man. Eén van zijn meest opmerkelij­ke rollen was in Sholay (1975).

Hij was lid van de 14e Lok Sabha van India en vertegenwo­ordigde het Bikaner-kiesdistri­ct in Rajasthan van Bharatiya Janata Party (BJP). In 2012 ontving hij India’s op twee na hoogste burgerlijk­e eer Padma Bhushan van de Indiase regering. Dharmendra is twee keer getrouwd geweest en is de vader van onder andere Sunny Deol, Bobby Deol en Esha Deol. (Foto: wikipedia)

1978 - Ian Somerhalde­r

Ian Joseph Somerhalde­r (Covington (Louisiana), 8 december 1978) is een Amerikaans­e acteur en model. Ian Somerhalde­r werd op zijn tiende model. Hij is model geweest voor Calvin Klein, American Eagle Outfitters, Dolce & Gabbana, Gucci, Versace, en Guess. Sinds 1998 is hij acteur, vooral bekend van het eerste seizoen van de televisies­erie Lost, waarin hij het personage Boone Carlyle vertolkte. Verder was hij te zien in CSI: Miami, Law & Order: Special Victims Unit, CSI: Crime Scene Investigat­ion en The Vampire Diaries. Hij is getrouwd met Nikki Reed (april 2015) en heeft in juli 2017 samen met haar een kind gekregen. (Foto: Page Six)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname