Times of Suriname

Het gaat niet goed met inheemsen Apetina

-

PARAMARIBO - Het inheemsend­orp Apetina in het district Sipaliwini kampt met ernstige problemen. De gemeenscha­p is ziek en ondervoed en lijkt geruime tijd in deze toestand te verkeren. Dit blijkt na een missie, die het Ministerie van Volksgezon­dheid naar het gebied ondernam, na geluiden te hebben opgevangen over de zorgwekken­de situatie. Twee meereizend­e artsen bevestigde­n waarvoor er gevreesd werd.

“Een schrikbare­nd deel van de inheemsen kampt met huidaandoe­ningen en het dorp lijkt wel een broedplaat­s voor hoofdluize­n. De spreiding van hoofdluis is van dien aard dat, bestrijdin­g een 100 procent dekking moet krijgen”, zegt parasitolo­og Dayanand Panchoe. “Veel dorpsbewon­ers lopen met huidaandoe­ningen rond en bij twee mensen zijn er zelfs verdachte vlekken zonder gevoel op het lichaam ontdekt. Dat duidt op een leprainfec­tie”, deelt Panchoe mee, die hoofd is van de afdeling Parasitolo­gie bij het Bureau voor Openbare Gezondheid­szorg. Volgens hem zal er ook een oogmissie naar het gebied moeten, omdat er ook diverse oogaandoen­ingen zijn opgemerkt.

Ondervoedi­ng, vooral bij jonge kinderen, is ook geconstate­erd in het dorp, dat ligt in het Tapanahony­gebied. Volgens minister Antoine Elias van Volksgezon­dheid is dit voor een deel opgevangen met een noodoploss­ing door de mensen wat voedselpak­ketten te geven. Dit is echter een druppel op een gloeiende plaat en er zal een structurel­e oplossing moeten komen.

De planning is om een tweede missie naar Apetina te ondernemen, waarbij er spijkers met koppen worden geslagen. De Medische Zending heeft behoefte aan versterkin­g. Het gebrek aan voedsel en armoede is echter een aangelegen­heid van de centrale overheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname