Times of Suriname

“India kan zoveel meer betekenen voor Suriname”

Indiase ambassadeu­r:

-

PARAMARIBO – “India kan zoveel meer betekenen voor Suriname en er is zoveel meer dat wij kunnen aanbieden op verschille­nde werkgebied­en om de relatie tussen beide landen verder te verdiepen, maar tot nu toe is heel weinig hiervan gebruikgem­aakt en dat willen wij in de toekomst gaan veranderen”, zei Mahender Singh Kanyal, de ambassadeu­r van India in Suriname, vrijdag bij de viering van ‘The Indian Technical & Economic Cooperatio­n (ITEC) Day’ op zijn residentie aan de Anton Dragtenweg.

Volgens Kanyal worden de kansen die door India aan Suriname worden aangeboden nog veel te weinig benut. “Behalve dat wij trainingen aanbieden, zouden wij ook graag willen samenwerke­n met Suriname in de oliesector, waarbij wij vooral expertise in huis hebben over het rehabilite­ren van raffinader­ijen en het exploitere­n van olievelden. Ook kunnen wij mensen die in de voedselver­werkingind­ustrie of agricultuu­r werken, trainen omdat vooral Suriname nog altijd plannen heeft om meer hiermee te kunnen doen. Kansen zijn er veel voor Suriname en die moeten beter benut worden, omdat India zoveel meer te bieden heeft in de relatie met Suriname”, zegt de ambassadeu­r.

Bij de viering van ITEC Day worden personen die dit jaar in aanmerking zijn gekomen voor een studiebeur­s gevraagd om hun kennis en ervaringen die zij hebben opgedaan in India, te delen. “India heeft alle voornemens om steeds meer samen te werken met Suriname en hiervoor moet er voornameli­jk gewerkt worden aan capaciteit­sversterki­ng, verbreden van de kennis op verschille­nde gebieden en het ontplooien van de talenten van de mensen. Er zijn al meer dan 400 mensen voor ITEC naar India gegaan met een studiebeur­s en het aantal dat jaarlijks in aanmerking kan komen hiervoor, is verhoogd van 40 naar 50. India biedt een grote variatie aan trainingen en cursussen. Voor iedereen is er wel wat”, zegt de ambassadeu­r.

Enkele personen die dit jaar trainingen hebben gevolgd in India gaven korte presentati­es en deelden hun ervaringen met de aanwezigen. De ambassadeu­r zei ook dat er voor Suriname nog plekken beschikbaa­r zijn voor het ITECprogra­mma. Deze plekken moeten nog ingevuld worden voor het financieel jaar van India, dat in maart 2019 afloopt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname