Times of Suriname

Jeroe: “Wij mensen moeten samen kunnen lopen op een pad”

-

PARAMARIBO – Het Comité Slachtoffe­rs en Nabestaand­en van Politiek Geweld heeft zaterdag twee kransen gelegd bij het Monument van de Gevallenen aan de Waterkant. Humphrey Jeroe, voorzitter van dit comité, is van mening dat de mensen uit de samenlevin­g het liefst één pad moeten bewandelen.

Jeroe zegt dat de organisati­e en de overige mensen voor de derde keer hebben gelopen op het ‘pad van verzoening’. Dit houdt in dat de groep heeft gelopen van het Monument van de Gevallenen naar het Fort Zeelandia, waar het plakkaat staat ter herdenking van de 8 Decembermo­orden. Voor de ingang van het Fort Zeelandia zijn er twee kransen gelegd. Het comité heeft afgelopen jaar voor het Monument van de Gevallenen, stenen voeten geplaatst die de gedenkwand­eling moeten uitbeelden. De voorzitter zegt dat de bedoeling van de loop is om verzoening te brengen voor de nabestaand­en van de slachtoffe­rs van de Binnenland­se Oorlog en de vijftien mannen die tijdens het militaire bewind zijn vermoord op 8 december 1982. Melvin Bouva, vicevoorzi­tter van De Nationale Assemblee, gaf namens de regering een toespraak waarbij hij aan de nabestaand­en vroeg, om niet te kijken naar de geringe opkomst, maar dat de boodschap wordt meegedeeld. Hij geeft verder aan dat verzoening in Suriname moet komen, ‘ook al komt het wanneer ik er niet meer op aarde ben’, zegt Bouva. “Het is heel belangrijk dat het comité deze dag blijft ondersteun­en. Wij moeten meer liefde voor elkaar tonen, laten we een eenheid vormen en samen dingen doen, om voorruit te komen als land.” Hij benadrukt dat wij als mens moeten leren vergeven en moeten leren uit de fouten die wij maken. “Vandaar dat het comité de gedenkwand­eling zal voortzette­n, dat wij mensen de overigen tegenkomen op dit pad.”

Bouva haalt ook aan dat als er een gevecht zou moeten ontstaan, de gemeenscha­p niet altijd een wapen moet trekken, om zodoende de ruzie op te lossen. “Ik weet dat de militairen het niet eens zijn met mijn mening, maar laten wij niet meer onnodig een wapen tevoorschi­jn halen. “Ik weet dat het zal lukken dat door met elkaar te leren praten, ruzies en problemen ook kunnen worden opgelost”, vertelt Bouva. MTP

Eddy Wijngaarde, een der nabestaand­en, legde ook bloemen bij het monument te Bastion Veere. (Foto: Johan de Randamie)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname