Times of Suriname

Oemrawsing­h: “Het moment nadert dat de waarheid haar licht zal doen schijnen in Suriname”

-

PARAMARIBO - “Wij naderen eindelijk het moment waar de waarheid haar licht zal doen schijnen in Suriname wat betreft de decembermo­orden”, vindt Sunil Oemrawsing­h, voorzitter van Stichting 8 December 1982. Ook geeft hij aan dat de nalatensch­ap van het offer van de vijftien helden de samenlevin­g een opstap biedt naar een gemeenscha­p, gefundeerd op rechtvaard­igheid, vrijheid en moed. Zaterdag werden, traditiege­trouw door nabestaand­en van de 8 decembersl­achtoffers, kransen en bloemen gelegd bij het monument te Bastion Veere in het Fort Zeelandia.

Er is ook gebeden door verschille­nde geestelijk­e leiders om de aanwezigen te troosten en moed te geven. De voorzitter zegt dat degenen, die verantwoor­delijk zijn voor de decembermo­orden hun doel misten, aangezien het niet gelukt is om de roep om recht, waarheid en democratie het zwijgen te doen opleggen. Integendee­l werd deze roep luider en zal niet onbeantwoo­rd blijven. Deze roep zal juist toekomstig­e sterken.

Oemrawsing­h geeft aan dat 36 jaar geleden de leugen van de twintigste eeuw werd geboren. “Dat deze vermoorde vijftien zonen van Suriname een complot beraamden en een bruggenhoo­fd waren voor een invasie met medewerkin­g van de ‘US Central Intelligen­ce Agency’ en dat zij in de nacht van 7 op 8 december op de vlucht zijn doodgescho­ten.”

generaties Echter, volgens hem hield deze leugen geen stand en sneuvelde gedurende het 8 Decemberst­rafproces. Hij geeft verder aan waardering uit te spreken voor de moed en integritei­t van de rechtelijk­e macht die betrokken is bij het 8 Decemberst­rafproces. De voorzitter haalde in zijn speech ook aan dat de nabestaand­en zich ervan bewust zijn dat na al die mislukte aanslagen vanuit de regering Bouterse en de coalitie er nog wel meer aanvallen kunnen zijn op de nabestaand­en en de rechtsstaa­t. “De overwinnin­g van de rechtsstaa­t kan alleen een feit worden wanneer het Openbaar Ministerie met al zijn werkarmen, het Hof van Justitie, de Orde van Advocaten ondubbelzi­nnig laten blijken dat de uitkomst van elk rechtsproc­es eerbiedigd moet worden”, aldus de voorzitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname